- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

U Kijev stigla nova partija američkog naoružanja, Berlin: Naša artiljerija ne može dalje iz Estonije

© Sputnik / Mihail Markiv / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska na aerodromu prima američke protivbaterijske radarske sisteme AN/TPQ-36. (arhivska fotografija)
Ukrajinska vojska na aerodromu prima američke protivbaterijske radarske sisteme AN/TPQ-36. (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Prva partija iz novog paketa vojne pomoći Sjedinjenih Država stigla je u Ukrajinu, saopštila je ambasada SAD u Kijevu. Sa druge strane, američki mediji pišu da je Nemačka blokirala isporuku oružja iz Estonije u Ukrajinu.

„Prva pošiljka u okviru programa podrške koji je nedavno usvojio predsednik SAD DŽo Bajden za Ukrajinu, stigla je noćas u Kijev. Reč je o vojnoj pomoći težine oko 200.000 funti (90,7 tona) smrtonosnog naoružanja, uključujući municiju“, navodi se na Tviteru ambasade.

Američka strana ističe da su SAD prošle godine pružili Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od preko 650 miliona dolara, a od 2014. godine ta cifra je dostigla 2,7 milijardi dolara. Pored toga, ističe se da su SAD spremne da „pruže Ukrajini mnogo više“.

Nemačka blokira oružje iz Estonije

Prema pisanju lista „Vol strit džornal“, koji se poziva na neimenovane nemačke i estonske zvaničnike, Nemačka je donela odluku da blokira prebacivanje artiljerije iz Estonije u Ukrajinu, jer se radi o naoružanju nemačke proizvodnje.
„Za razliku od SAD, Velike Britanije, Poljske i drugih saveznika, nemačka vlada zabranila je izvoz smrtonosnog oružja direktno u Ukrajinu“, precizirano je u članku.
Predstavnik nemačke vlade je rekao da je direktna isporuka nemačkog naoružanja ili izvoz preko trećih zemalja moguć jedino nakon dobijanja specijalne dozvole koja u ovom slučaju zasad nije izdata. Estoniki zvaničnik je precizirao da njegova vlada ipak pokušava da ubedi Nemačku da se „predomisli“.
Autori članka zaključuju da stav Berlina pokazuje neslaganja u zapadnoj alijansi po pitanju Ukrajine.
Sa druge strane, portal „Delfi“ piše da će Letonija, u slučaju ruske „agresije“, poslati Ukrajini prenosni raketni sistem američke proizvodnje „Stinger“, idividualnu opremu i pakete suvih obroka.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Pripadnici nemačke vojske, deo NATO kontingenta, istovaruju vojna vozila u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Litvanija, Letonija i Estonija šalju rakete Ukrajini, Češka poklanja tenkovsku municiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala