- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ilon Mask na korak od testiranja moždanog čipa na ljudima

© Foto : pixabay.comKompjuterska žena
Kompjuterska žena  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
„Neuralink“, američka neurotehnološka firma koju je suosnivač milijarder preduzetnik Ilon Mask, počela je da regrutuje zaposlene koji će voditi klinička ispitivanja, ukazujući da su sve bliže početku testiranja svojih moždanih implantata na ljudima.
Kompanija je objavila oglase za zapošljavanje direktora kliničkog ispitivanja i koordinatora kliničkog ispitivanja. U oglasima se navodi da će zaposleni „blisko sarađivati“ sa nekim od najinovativnijih lekara i vrhunskih inženjera, kao i sa prvim učesnicima „Neuralinkovog“ kliničkog ispitivanja, prenosi RT.
„Neuralink“ navodi da će direktor voditi i pomagati u izgradnji svog kliničkog istraživačkog tima i da će razviti „regulatorne interakcije koje dolaze sa okruženjem koje se brzo i stalno se razvija“.
Mask, koji je ujedno i najbogatiji čovjek na svetu, s bogatstvom procenjenim na 256 milijardi dolara, rekao je prošlog meseca kako očekuje da će „Neuralink“ moždani čipovi biti implantirani ljudima 2022. godine, nakon što dobiju odobrenje za planove testiranja od strane američke Uprave za hranu i lekove
Mask i njegovi „Neuralink“ partneri osnovali su tu kompaniju 2016. godine kako bi razvili moždane čipove koji povezuju ljude s računalima. On je tvrdio da će implantati omogućiti paralizovanim ljudima da svojim mozgom upravljaju uređajima poput pametnih telefona. Očekuje da će se postići i veći napredak, uključujući rešenja za mnoge fizičke nedostatke premošćavanjem signala između neurona, nakon što počne s testiranjem na ljudima.
„Neuralink“ je već testirao svoje čipove u mozgovima makaki majmuna i svinje. Tvrtka je mnoge začudila prošlog aprila, kad je objavila snimak koji navodno prikazuje majmuna kako igra video-igricu svojim umom. Prvi ljudski ispitanici biće ljudi s tešlim povredama kičme, kao što su kvadriplegičari, rekao je Mask prošlog meseca na samitu Saveta izvršnog direktora Volstrit džurnala.
„Imamo šansu da sa ‘Neuralinkom‘ da vratimo funkcionalnost celog tela nekome ko ima povredu kičmene moždine“, rekao je on.
Visok koeficijent nije preduslov za uspeh u životu, ali uopšte nije loše kada je visok - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Čovek mislima piše – revolucionarni implant koji je iznenadio javnost
Skeniranje oka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Ima nešto u tvojim očima“: Naučnici mogu da predvide dužinu života posmatranjem mrežnjače
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala