- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven dosad nepoznat džinovski koralni greben /video/

© Foto : screenshot/New ScientistNovootkriveni džinovski koralni greben
Novootkriveni džinovski koralni greben - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Pomorski istraživači otkrili su „netaknuti“ koralni greben dug 3 km na dubini od 30 metara od obale Tahitija u Francuskoj Polineziji.To je jedan od najvećih otkrivenih na toj dubini, navodi Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, koja je predvodila misiju.
Besprekorno stanje korala u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem, navodi se u saopštenju Uneska. Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara, precizira Unesko, dodajući kako su neki džinovski korali promera i dva metra.
„To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između nula i 30 metara“, objašnjava za AFP Leticija Hedovin, morski biolog i stručnjak za korale iz francuskog istraživačkog centra.
„Ovi korali ne pokazuju znakove stresa ili bolesti, dok su korali bliže površini u Francuskoj Polineziji doživeli epizodu izbeljivanja 2019. godine, a često i morske zvezde mogu opustošiti korale, proždirući ih“, dodala je ona.
Ona navodi da je ovo početak programa praćenja za koji se nadaju da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumeli zašto ovaj koralni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promena i kakva je dinamika njegove populacije, prenosi Rojters.
Ljudsko znanje o okeanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planeti je mapirano.
Ronioci na dnu okeana - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Otkrivene najdublje tačke svetskih okeana
Brodovi isplivali sa morskog dna 76 godina nakon bitke za Ivo Džimu - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
SVET
Neverovatni prizori u Japanu: Sa morskog dna isplivali „brodovi duhova“ posle 76 godina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala