- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Neverovatni prizori u Japanu: Sa morskog dna isplivali „brodovi duhova“ posle 76 godina /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Čak 24 broda, koja su bila potopljena tokom bitke za Ivo Džimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata, isplivala su sa morskog dna na obalu tog japanskog ostrva.
Uzrok iznenadne pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana — planine Suribači, piše „Dejli mejl“.
Na snimcima koje je objavila japanska televizijska mreža „ANN“ vide se ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premestili na zapadni deo Ivo Džime da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo.
Ti japanski brodovi su poslužili kao svojevrsni vid odbrane od talasa i vetra za američke brodove sa kojih su se iskrcavali vojnici, naoružanje i oprema.
Decenijama kasnije, seizmološka aktivnost vulkana Suribači, koji se smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, podigla je morsko dno, a samim time i brodove.
Na ostrvu danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili ostrvo pod upravu Tokija.
„Čini se da vulkanska aktivnost još nije završena, postoji mogućnost velike erupcije na Ivo Džimi“, izjavio je za ANN Setsuja Nakada, direktor državnog Centra za istraživanje vulkana.
Inače, na Ivo Džimi je do sad zabeleženo najmanje 10 erupcija, a poslednja se dogodila 1982. godine. Prema istraživanju Univerziteta Oregon, samo ostrvo se od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdigao za najmanje 10 metara, preneo je „Jutarnji list“.
Vulkan, Japan - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SVET
Eruptirao jedan od najvećih vulkana na svetu: Podignut nivo uzbune/video/
Sve vesti
0