Otkrivene najdublje tačke svetskih okeana

© Foto : PixabayRonioci na dnu okeana
Ronioci na dnu okeana - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Svetski naučnici tvrde da su napravili najpreciznije informacije o najdubljim tačkama svakog od pet najvećih okeana.
Istraživački tim mapirao je ključne lokacije na kojima se morsko dno spušta u Tihi, Atlantski, Indijski, Arktički i Južni okean, prenosi Bi-Bi-Si.
Rigorozne tehnike merenja koje je primenio tim Pet dubina potvrdile su da je Java pobedila, dok je najniži deo u rovu - na dubini od 7.187 m - zapravo je 387 kilometara od mesta na kojem su prethodni podaci sugerisali da bi mogla biti najdublja tačka.
Isto tako, u Južnom okeanu sada postoji novo mesto koje može da se smatra najdubljom tačkom tog regiona, a koje se nalazi na 7.432 metara dubine
Takođe, navodi se, postoji mesto u istom rovu, samo na severu, koje je još dublje Meteor dip na 8.265 metara, ali je tehnički u Atlantskom okeanu.
"Tokom 10 meseci, dok smo obilazili ovih pet lokacija, mapirali smo područje veličine kontinentalne Francuske. Ali unutar toga bilo je područje veličine Finske koje je bilo potpuno novo, a morsko dno nikada ranije nije bilo viđeno", objasnila je članica tima Heder Stjuart iz Britanskog geološkog zavoda.
Najdublje mesto na Atlantiku je u Portoriko rovu, mestu zvanom Braunson dip na 8.378 metara.
Sve ove informacije se predaju projektu Nipon faundejšn-GEBCO Sibed 2030, čiji je cilj da do kraja decenije sastavi, iz raznih izvora podataka, dubinsku mapu celog okeana.
Ove mape su od suštinskog značaja za navigaciju, naravno, i za polaganje podvodnih kablova i cevovoda, ali i za upravljanje ribarstvom i konzervaciju, jer se oko podvodnih planina okupljaju divlje životinje.
Dodaje se da morsko dno utiče na ponašanje okeanskih struja i vertikalno mešanje vode, a sve ove informacije su potrebne za poboljšanje modela koji prognoziraju buduće klimatske promene - jer okeani igraju ključnu ulogu u kretanju toplote širom planete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala