- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veliki sukob u „Tesli“: Ilon Mask na udaru, traže mu 13 milijardi dolara

CC BY 2.0 / Wikipedia/Maurizio Pesce / Ilon Mask ispred automobila Tesla
Ilon Mask ispred automobila Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Veliki sukob dogodio se u kompaniji „Tesla“ - deoničari traže odgovornost i naknadu od 13 milijardi dolara od osnivača kompanije i generalnog direktora Ilona Maska zbog preuzimanja njegove druge kompanije „Solar siti“.
Deoničari su podneli tužbu protiv Ilona Maska, tvrdeći da je zloupotrebio svoju poziciju kao najveći suvlasnik kako bi ubedio bord direktora proizvođača električnih automobila da preuzme visoko zaduženu i nestabilnu firmu u to vreme. Prema navodima iz tužbe, preuzimanje kompanije „Solar siti“ bilo je nepotrebno za „Teslu“ i samo je opteretilo poslovanje te firme, prenosi RT.
„U ovom slučaju ispituje se da li je preuzimanje „Solar sitija“ bilo spasavanje te firme od finansijskih nevolja, orkestrirano od strane Ilona Maska“, rekao je advokat deoničara Rendi Baron na sudskom ročištu.
Taj posao je kompaniju „Tesla“ 2016. godine koštao 2,6 milijardi dolara, a deoničari smatraju da im sada Mask duguje 13 milijardi dolara, budući da su cene akcija „Tesle“ uzletele od tada.
Pre preuzimanja „Solar sitija“, Ilon Mask je bio najveći deoničar te kompanije, koju su osnovali njegovi rođaci, sa 22 odsto akcija. Takođe, bio je predsednik borda direktora „Solar sitija“ u to vreme, kao i generalni direktor i predsednik „Tesle“. Zbog toga deoničari „Tesle“ smatraju da je Mask sebi namestio veći profit i veću korist nego što je imala kompanija „Tesla“.
Mask se na ranijim ročištima branio da je preuzimanje bilo deo njegovog globalnog plana za stvaranje integrisane energetske kompanije, koja bi kombinovala solarne panele koje proizvodi „Solar siti“ sa automobilima i baterijama „Tesle“. Njegovi advokati dodali su da „Solar siti“, koji sada posluje kao „Tesla solar“, nije bio ni blizu propasti u vreme preuzimanja, te da je bio perspektivna firma.
„Bez Ilona Maska, kompanija „Tesla“ možda ne bi ni postojala, a kamoli imala vrednost od 1.000 milijardi dolara, kakvu sada ima. To ne znači da Mask kontroliše kompaniju, već da je veoma efikasan generalni direktor“, rekla je Vanesa Lavli iz advokatskog tima najbogatijeg čoveka sveta.
Mask je kritikovao zahtev za kompenzaciju kao „neopravdano visok“, navodeći da se radi o iznosu koji je pet puta viši od bilo koje odštete određene presudom do sada. Presuda se očekuje za oko tri meseca.
Trgovci na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
EKONOMIJA
Veliki manevar milijardera na berzi: U dva poteza postao još bogatiji
Osnivač kompanije Spejsiks i suosnivač kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Ilon Mask objasnio zašto će se civilizacija raspasti: Zabeležite moje reči
Osnovatelь SpaceX i generalьnый direktor Tesla Ilon Mask deržit kasku vo vremя poseщeniя stroitelьnoй ploщadki gigafabriki Tesla v Gruenhaйde, nedaleko ot Berlina, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
SVET
„Čovek koji je umalo ubio ’Teslu‘“: Ilon Mask otkrio nepoznat detalj iz prošlosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala