- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Čovek koji je umalo ubio ’Teslu‘“: Ilon Mask otkrio nepoznat detalj iz prošlosti

© REUTERS / Michele TantussiOsnovatelь SpaceX i generalьnый direktor Tesla Ilon Mask deržit kasku vo vremя poseщeniя stroitelьnoй ploщadki gigafabriki Tesla v Gruenhaйde, nedaleko ot Berlina, Germaniя
Osnovatelь SpaceX i generalьnый direktor Tesla Ilon Mask deržit kasku vo vremя poseщeniя stroitelьnoй ploщadki gigafabriki Tesla v Gruenhaйde, nedaleko ot Berlina, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Ilon Mask je otkrio identitet osobe za koju tvrdi da je umalo „ubila ‘Teslu‘“. U objavi na Tviteru, Mask je osudio Martina Eberharda, bivšeg generalnog direktora kompanije za električna vozila, rekavši da bi voleo da ga nikada nije sreo.
„Eberhard je ubedljivo najgora osoba sa kojom sam ikad radio. S obzirom na broj ljudi sa kojima sam radio tokom godina, to zaista nešto govori“, napisao je Mask.
Tvrdi je da je investitor i preduzetnik iz Silicijumske doline skoro uništio „Teslu“ zbog loših upravljačkih odluka i otpuštanja talentovanih ljudi. Mask ga je takođe optužio za veliku grešku i razrađenu obmanu o realnoj ceni i rasporedu električnog automobila „Tesla rodster“.
Martin Eberhard je suosnivač „Tesle“ sa Markom Tarpeningom 2003. i navodno je igrao aktivnu ulogu u ranom razvoju kompanije pre učešća Ilona Maska. Eberhard je napustio kompaniju 2007. godine zbog neizvesnih okolnosti.
On je uklonjen sa mesta generalnog direktora, što je odluka koju je doneo Teslin odbor direktora, na čelu sa Ilonom Maskom. Tada je kompanija saopštila da je od Eberharda zatraženo da pređe „iz odbora direktora i izvršnog menadžmenta kompanije u savetodavni odbor”. Iste godine je napustio kompaniju potpisavši sporazuma o međusobnom neomalovažavanju (sporazum koji ograničava zaposlenog ili poslodavca da daju omalovažavajuće komentare jedni o drugima).
On je 2009. godine podneo tužbu protiv Ilona Maska tvrdeći da ga je preduzetnik izbacio iz kompanije, javno omalovažio i ugrozio „Teslinu“ finansijsku situaciju. Slučaj je rešen van suda i obojica su dobila dozvolu da se nazovu suosnivačima kompanije, navodi „Foks njuz“.
Martin Eberhard je Maskove komentare nazvao kršenjem „Teslinog“ sporazuma o međusobnom neomalovažavanju. „Uprkos njegovom kršenju ugovora, ja ću se uzdržati od toga“, rekao je za „Biznis insajder“.
„Kada su odboru predstavljeni dokazi o Eberhardovoj prevari i strašnom stanju kompanije, svi članovi odbora, uključujući i one koje je on imenovao, jednoglasno su glasali da ga otpuste u avgustu 2007“, napisao je Mask.
Martin Eberhard je Muskove komentare nazvao kršenjem „Teslinog“ sporazuma o međusobnom neomalovažavanju. „Uprkos njegovom kršenju ugovora, ja ću se uzdržati od toga“, rekao je za „Biznis insajder“.
Izvršni direktor najvrednijeg svetskog proizvođača automobila rekao je da razmišlja o stvaranju podkasta u kom bi objasnio šta se dogodilo u „Tesli“ u ranim danima kompanije, prenosi međunarodni Sputnjik.
Osnivač kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
EKONOMIJA
Šta se krije iza iznenadne Maskove prodaje akcija „Tesle“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala