- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veliki manevar milijardera na berzi: U dva poteza postao još bogatiji

© AP Photo / Mark LennihanTrgovci na Njujorškoj berzi
Trgovci na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Osnivač „Tesle“ i generalni direktor te kompanije, milijarder Ilon Mask, napravio je veliki manevar na berzi kojim je postao još bogatiji. On je u četvrtak prodao deonice „Tesle“ vredne 963,2 miliona dolara, da bi potom ponovo kupio deonice svoje kompanije po višestruko nižoj ceni od one po kojoj je prodavao.
Mask je u poslednjoj transakciji na berzi prodao 934.091 deonicu „Tesle“ po ceni od 1.000 dolara za jednu. Međutim, on je na berzi kupio 2,2 miliona „Teslinih“ deonica po ceni od 6,24 dolara za jednu, prenosi RT.
Mask ne prima platu niti bonuse u svojoj kompaniji, pa može da zarađuje i plaća poreze samo prodajući deonice. Takođe, dobio je dozvolu borda direktora kompanije da kupuje „Tesline“ deonice po značajno nižim cenama od komercijalnih.
Milijarder je prošlog meseca, suočen sa mogućim poreskim računom od čak 15 milijardi dolara na kapitalnu dobit, upitao svoje pratioce na Tviteru da li da proda deonice i plati porez. Njegovi pratioci glasali su da to učini, pa je prodao više od 10 miliona deonica vrednih 11 milijardi dolara.
Mask je ranije objasnio da će granična poreska stopa za njega biti više od 50 odsto kada mu istekne opcija za kupovinu deonica „Tesle“ po povlašćenoj ceni, pa namerava još da ih prodaje.
Akcije „Tesle“ pale su za jedan odsto na najavu Maskove prodaje, a prodavale su se u predtrgovanju za 1.002 dolara po deonici, posle pada od šest odsto u prethodnoj sesiji. Taj pad je usledio posle Maskovog tvita kako namerava da napusti posao kako bi postao influenser.
Osnovatelь kompaniй Tesla i SpaceX Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
EKONOMIJA
Mask prodao akcije „Tesle“ vredne 11 milijardi dolara
Osnivač kompanije Spejsiks i suosnivač kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Ilon Mask objasnio zašto će se civilizacija raspasti: Zabeležite moje reči
Osnivač kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
EKONOMIJA
Šta se krije iza iznenadne Maskove prodaje akcija „Tesle“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala