- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova afera u Britaniji: Princ Hari na sudu sa državom

© AP Photo / Jeff J MitchellPrinc Hari i Megan Markl
Princ Hari i Megan Markl - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Britanski dvor drma nova afera: princ Hari podneo je zahtev sudu protiv države jer mu ne dozvoljava da sam plaća troškove policijske zaštite dok je u Ujedinjenom kraljevstvu.
Vojvoda od Saseksa, sin princa Čarlsa, želi da dovede svoju decu Arčija i Lilibet u posetu Velikoj Britaniji iz SAD, gde trenutno žive, ali smatra da je to previše rizično bez policijske zaštite, rekli su njegovi advokati, prenosi AP.
Zastupnici princa Harija kažu da on sam želi da plaća policijsku zaštitu, pošto njegov bezbednosni tim, koji ga štiti u SAD, nema odgovarajući pravni status uz pomoć kog bi mogao da pristupi obaveštajnim podacima u Velikoj Britaniji.
„Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa lično plaćaju privatno obezbeđenje za svoju porodicu, ali to obezbeđenje ne može da im pruži neophodnu policijsku zaštitu dok su u Britaniji“, saopštili su Harijevi zastupnici.
Bez takve zaštite, princ Hari i njegova porodica ne mogu da se vrate kući, navode advokati.
Zahtevom sudu osporena je odluka britanskih vlasti kada je u pitanju procedura obezbeđenja.
Hari i njegova supruga Megan izgubili su pravo na policijsko obezbeđenje koje plaća država u Velikoj Britaniji kada su se odrekli kraljevskog zvanja i preselili se u Severnu Ameriku 2020. godine. Par je tada svoju odluku obrazložio „nepodnošljivim odnosom i rasističkim stavom britanskih medija“.
Prinčevski par prvo se preselio u Kanadu, a potom i u SAD. Oni su počeli da plaćaju privatno obezbeđenje kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp saopštio da država neće finansirati njihovu zaštitu.
Harijevi pravni zastupnici obrazlažu da vojvoda od Saseksa i njegova porodica nisu bezbedni u Velikoj Britaniji, podsećajući da su njegov automobil, tokom kratkog boravka u Ujedinjenom kraljevstvu u julu , progonili fotografi posle jednog dobrotvornog događaja.
Sedmomesečna ćerka Harija i Megan Lilibet, još se nije srela sa svojom prabakom, kraljicom Elizabetom Drugom, i drugim članovima kraljevske porodice.
Hari je, prema navodima njegovih zastupnika, prvi put ponudio da lično plati policijsku zaštitu u Velikoj Britaniji još u januaru 2020. godine, tokom razgovora sa kraljicom u vezi sa budućnošću vojvode i vojvotkinje od Saseksa. Međutim, ta ponuda je odbačena.
„Cilj princa Harija je jednostavan, da obezbedi svoju i sigurnost svoje porodice dok su u Velikoj Britaniji, kako bi njegova deca mogla da upoznaju svoju otadžbinu. Velika Britanija će uvek biti dom za princa Harija i zemlja u kojoj on želi da njegova supruga i deca budu bezbedni“, navode njegovi pravni zastupnici.
Britanska vlada saopštila je da je „bezbednosni sistem rigorozan i proporcionalan“ i odbili su da dalje komentarišu ovaj slučaj, jer je zakonski postupak u toku.
Kraljica Elizabeta druga - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
SVET
Sumorno predviđanje: Princ Džordž neće postati kralj – britanska kruna će nestati
Intervju koji je čekao ceo svet - Hari i Megan: U palati su brinuli o boji kože našeg sina
Britanska kraljevska porodica - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Više od skandala: Projekat protiv britanske monarhije skovan u Americi ima nekoliko grešaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala