Više od skandala: Projekat protiv britanske monarhije skovan u Americi ima nekoliko grešaka

© AFP 2023 / TOLGA AKMENBritanska kraljevska porodica
Britanska kraljevska porodica - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Intervju koji su u SAD dali vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Megan i Hari, ne može da ima većih posledica po britansku monarhiju na duži rok, ali može da dovede do urušavanja kraljevskog autoriteta i to kada kraljice Elizabete više ne bude. Radi se o projektu protiv britanske monarhije koji je skovan u Americi.

Ovako za Sputnjik intervju vojvotkinje i vojvode od Saseksa komentariše dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Velike Britanije Siniša Ljepojević.

U intervjuu koji je par dao popularnoj američkoj TV voditeljki Opri Vinfri, vojvotkinja i vojvoda od Saseksa su izneli nekoliko teških optužbi na račun britanske kraljevske kuće – od toga da je Megan bila „ućutkivana“ i da joj nije bila pružena pomoć u odbrani od napada tabloida, do toga da se neko iz kraljevske kuće raspitivao o boji kože njihovog nerođenog deteta.

© AFP 2023 / JOE PUGLIESEHari i Megan prilikom davanja intervjua popularnoj TV voditeljki Opri Vinfri (okrenuta leđima)
Više od skandala: Projekat protiv britanske monarhije skovan u Americi ima nekoliko grešaka - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Hari i Megan prilikom davanja intervjua popularnoj TV voditeljki Opri Vinfri (okrenuta leđima)

On smatra da će posledice intervjua pre svega biti kratkoročne u smislu skandala – imaće posledice na odnose u kraljevskoj kući, ali ne i na samu monarhiju – problem, prema rečima našeg sagovornika nije u tome šta je sve izrekla Megan, već učešće u svemu tome Harija, mlađeg sina britanskog prestolonaslednika.

Projekat protiv monarhije u škripcu zbog napada na kraljicu

Britanska javnost nikada do kraja nije prihvatila Megan i to je za nju bio veliki problem, a sada je, kao šlag na tortu došao intervju kao potvrda tog njihovog stava, naglašava Ljepojević.

„Suština je da je u čitavom ovom projektu napravljena greška, što su indirektno napali kraljicu i sada pokušavaju da tvrde na to nisu učinili. U Britaniji možete napadati svakoga, ali kraljica je za većinu ljudi, čak i one koji su protiv monarhije, poseban status. Zato je većinsko raspoloženje u javnosti ogorčenje. I nisu toliko ljuti na Megan koliko na Harija, Njegov postupak tumače ne kao zaštitu supruge, nego kao izdaju porodice, što je mnogo ozbiljnija stvar“, kaže on.

Autoritet kraljice Elizabete II u Britaniji ne može da uruši niko – ona je na vlasti jako dugo i ima poseban status kao malo koji monarh; međutim, moguće je da će njeni naslednici, princ Čarls i njegov sin Vilijam imati manje autoriteta. To opet ne znači da će i sama monarhija biti urušena, smatra Ljepojević.

© AFP 2023 / PHIL HARRISČlanovi britanske kraljevske kuće snimljeni marta 2020, nakon službe u Vestminsterskoj opatiji. U jesen iste godine, Hari i Megan napustiće Britaniju
Više od skandala: Projekat protiv britanske monarhije skovan u Americi ima nekoliko grešaka - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Članovi britanske kraljevske kuće snimljeni marta 2020, nakon službe u Vestminsterskoj opatiji. U jesen iste godine, Hari i Megan napustiće Britaniju
„Monarhija je duboko upletena u britanski sistem, Britanija je država koja nema pisani ustav. Monarhija je stub onoga kako Britanija funkcioniše“, decidan je on.

A da se radi o projektu, govore i činjenice da je ugovor o intervjuu potpisan pre nego što je par u jesen 2019. napustio Britaniju; uz to, primetno je da u onome što Megan izgovara ima nekoliko neistina, što pokazuje da ni ona, a ni onaj ko ju je spremao za intervju ne poznaju protokol britanske kraljevske kuće, tvrdi Ljepojević:

„Osnovna laž je da njihov sin nije dobio titulu princa zbog toga što se sumnjalo u njegovu boju kože. To je potpuna laž. Postoji pravilo uspostavljeno početkom HH veka, da vladajući monarh ne može dodeljivati titule svojim praunucima, nego samo svojoj deci i unucima. U prevodu, samo princ Čarls, kada bude kralj, može dati titulu Harijevom sinu kao svom unuku. To su pravila koja imaju snagu zakona“.

Britanija nije zemlja sistemskog rasizma

U intervjuu je i problem rasizma u okvirima kraljevskog doma postao jedna od tema.Prema Ljepojevićevim rečima, Britanija je zemlja u kojoj sistemskog rasizma nema.

„Megan pokušava da igra na tu kartu, jer to je jedan antimonarhistički pokret u Americi i delom u Britaniji, koji se danas očituje kroz pokret „Blek lajvs meter“ i „Antifu“, čitavu mrežu pokreta koja je nastala poslednjih godina“, kaže Ljepojević.
© AFP 2023 / BEN STANSALLNaslovne strane britanske štampe listom su posvećeni intervjuu Megan i Harija.
Više od skandala: Projekat protiv britanske monarhije skovan u Americi ima nekoliko grešaka - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Naslovne strane britanske štampe listom su posvećeni intervjuu Megan i Harija.

Da u Britaniji nema sistemskog rasizma najbolje, dodaje naš sagovornik, pokazuje primer Bakingemske palate, u kojoj rade ljudi svih boja i rasa. Tu je Meganina greška – ali, čitav intervju, prema njegovom mišljenju namenjen je američkoj javnosti i američkoj političkoj eliti, jer takva priča tamo prolazi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala