- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sumorno predviđanje: Princ Džordž neće postati kralj – britanska kruna će nestati

© REUTERS / POOLKraljica Elizabeta druga
Kraljica Elizabeta druga - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Sadašnja britanska monarhija, koja potiče od Vilijema Osvajača iz 11 veka neće opstati dugo, kaže Hilari Mantel, autorka istorijske trilogije o usponu i padu Tomasa Kromvela, dvostruka dobitnica Bukerove nagrade za prva dva toma te trilogije.
Ona je uverena da kraljica i njen naslednik princ Čarls svoj posao shvataju vrlo ozbiljno i rade ga „koliko god je moguće“, ali književnica poznata i po skandalu kad je optužena da mrzi Englesku nakon što je napala građane koji su glasali za „bregzit“, ne vidi britansku monarhiju u skorijoj budućnosti Velike Britanije.
„Monarhija u savremenom svetu svodi se na to da se na 'krunisane glave' gleda samo kao na slavne ličnosti“, rekla je istoričarka za „Sandej tajms“.
Prema njenim procenama, britanska monarhija će se srušiti za samo dve generacije.
Princ Džordž, koji je trenutno treći u redu za nasleđivanje trona, neće dobiti priliku da nasledi krunu od svog oca princa Vilijama. Očekuje se da će princ Džordž, vojvoda od Kembridža postati kralj nakon što se princ od Velsa (princ Čarls) popne na presto nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete druge.
Kraljica Elizabeta (95) trenutno je na odmoru u svojoj kući u Balmoralu, u Škotskoj, što je njeno prvo letovanje na imanju posle smrti njenog supruga princa Filipa u aprilu.
Iako je kraljica i dalje najpopularnija ličnost u Britaniji, kraljevska porodica je posle seks skandala princa Endrjua i sage o odbeglom unuku princu Hariju doživela pad podrške među mladima. Prema majskom istraživanju „Ju gova“, 41 odsto mladih Britanaca smatra da bi Britanija trebalo da ima izabranog šefa države, a samo 31 odsto reklo je da bi monarhija trebalo da opstane.
Britanska kraljica Elizabeta Druga, princ Hari i vojvotkinja od Saseksa Megan u Bakingemskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Skandal na britanskom dvoru na pomolu: „To je uvredljivo za kraljicu“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala