- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američkih 18 scenarija protiv Rusije – prizivanje sudbine Napoleona ili spremnost za razgovore

© Flickr / mikytexHladni rat
Hladni rat - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Posle izjava Viktorije Nuland da su SAD spremile 18 različitih scenarija delovanja kojima bi Rusiji „zadali oštar bol“, Amerikanci bi trebalo da se prisete kako su prošli Hitler i Napoleon. Ipak, izjava je namenjena američkoj javnosti i pokazuje nemoć SAD i spremnost na razgovore sa Rusijom, smatra Dragomir Anđelković.
Sjedinjene Američke Države pripremile su 18 različitih scenarija delovanja u slučaju eskalacije oko Ukrajine, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i dodala da su Amerikanci i njihovi saveznici spremni da brzo zadaju „oštar bol ako Rusija napravi bilo kakav agresivan korak“.

Američki 18 scenarija protiv Rusije –završiće kao Napoleon i Hitler

I Napoleon i Hitler kad su napali Rusiju mislili su da imaju na desetine scenarija a na kraju se završilo samo jednim – potpunim porazom agresora, kaže za Sputnjik politički analitičar Dragomir Anđelković.
Svi koji su napali Rusiju bili su poraženi i na kraju su to skupo platili i Amerika bi iz toga trebalo da izvuče pouke, jer koliko god da imaju planova ili scenarija za agresivnu politiku prema Rusiji, na kraju će se to loše završiti i za njih i za ceo svet, dodaje Anđelković.
„Ako se stvari otrgnu kontroli postoji samo jedan scenario a taj scenario je za sve nas strašan, ali s obzirom na veličinu teritorije, koncentraciju stanovništva i potencijale da se preživi taj scenario, mislim da bi na kraju Rusija ipak trijumfovala. Nikome takav trijumf ne treba, Rusija taj trijumf ne želi i spremna je na dogovore i Amerikanci bi konačno trebalo da se upitaju šta to njihova vlast radi i kuda vode Ameriku i ceo svet“, kaže Anđelković.

SAD između postmodernog sukoba i spremnosti na razgovore

On dodaje da priča o 18 scenarija deluje sasvim apstraktno i da je u velikoj meri namenjena sopstvenoj javnosti.
Amerika može da ima i stotinu scenarija za uvođenje raznih sankcija da se ne bi došlo do najgoreg, ali to bi bilo prelaženje „crvene linije“ i svet bi se našao u nekoj vrsti postmodernog sukoba kakav nije postojao ni u hladnom ratu, smatra sagovornik Sputnjika.
„Čak i bez pravog rata, to bi bilo otvaranje Pandorine kutuje a Rusija bi takođe našla brojne scenarije. Kina bi sigurno stala uz Rusiju jer je svesna da je sledeća na redu, tako da započinjanje agresije sa jednim scenariom, a ne sa 18, skupo će sve koštati“, smatra sagovornik Sputnjika.
Ipak, „isprazna i agresivna izjava“ Nulandove govori o nemoći, a to znači da su možda Amerikanci već spremni da počnu da pregovaraju u nekom trenutku a sad pokušavaju da spasu obraz, zaključio je Anđelković.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
Zadati oštar bol Rusiji: Amerika pripremila 18 scenarija u slučaju „invazije“ na Ukrajinu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
RUSIJA
Moskva o 18 američkih scenarija „invazije“: Kao da su obaveštajne službe raspisale konkurs...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala