- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zadati oštar bol Rusiji: Amerika pripremila 18 scenarija u slučaju „invazije“ na Ukrajinu

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pripremile su 18 različitih scenarija delovanja u slučaju eskalacije oko Ukrajine, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u intervjuu za „Fajnenšal tajms“.

„Neću preliminarno da kažem kojih konkretno 18 scenarija smo pripremili. Samo ću reći da smo mi i naši saveznici spremni da brzo zadamo oštar bol ako Rusija napravi bilo kakav (agresivan) korak“, istakla je Nulandova, precizirajući da se američke i evropske sankcije protiv Moskve mogu razlikovati, te da Vašington pregovara sa evropskim saveznicima po pitanju mogućeg odgovora.

Pregovori o bezbednosti

Kometarišući rusko-američke pregovore o bezbednosnim garancijama, Nulandova je istakla da su strane saslušale jedna drugu, ali da je potrebno više vremena za postizanje sporazuma.
„Vašington radi na pisanim odgovorima ruskim zvaničnicima“, saopštila je Nulandova.
Istovremeno je poručila da SAD nameravaju da nastave dijalog sa Rusijom.
„Smatramo da možemo da smanjimo napetost i postignemo napredak u nekim pitanjima pomoću diplomatije. Nadamo se i očekujemo da će Moskva ostati za pregovaračkim stolom, ali izbor je na (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu“, ocenila je Nulandova.
Kako je precizirala, pregovori treba da se vode na osnovu reciprociteta, odnosno da obe strane iskažu šta ih brine.
Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Prezident Rossi Vladimir Putin na ežegodnoй bolьšoй press-konferencii - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
„Potcenjivali su Rusiju“: Putin pokazao intelektualnu i političku nesposobnost Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala