- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izbori ili referendum o budućnosti Mađarske: Može li Orban do četvrtog premijerskog mandata

© AFP 2023 / Attila KisbenedekPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Na aprilskim parlamentarnim izborima u Mađarskoj premijer Viktor Orban i njegov Fides suočiće se s koalicijom od šest opozicionih stranaka koje su se udružile u nameri da svrgnu njegovu vladu. Građani Mađarske će tako, čini se, izaći na svojevrsni referendum o Orbanu ali i o tome kojim putem će ići mađarska spoljna i unutrašnja politika.
Viktor Orban je od 2010. godine sa svojim Fidesom i koalicionim partnerima, prema rečima dr Dušana Prorokovića sa Fakulteta za diplomatijpu i bezbednost, ubedljivo pobeđivao, a čak je imao i dvotrećinsku većinu. Međutim, kako kaže, predstojeći izbori su do sada najneizvesniji i to iz nekoliko razloga.

Može li Orban do četvrtog uzastopnog mandata

„Pre svega treba imati na umu da sa trajanjem vlasti dolazi i do krunjenja njenog rejtinga i užasno je teško održati te procente koje je Viktor Orban osvajao tokom različitih izbornih kampanja i na različitim izborima. Takođe, tu je i pandemija koja ostavlja posledice, pa se i Mađarska suočava sa onim sa čim se suočavaju sve evropske zemlje. Zato su, na primer, u Mađarskoj smanjena investiciona davanja iz budžeta. Treći faktor koji ove izbore čini najneizvesnijim do sada je to što se opozicija ujedinila“, objašnjava Proroković.
Opozicija je, kaže, pronašla vrlo kvalitetnog kandidata, Petera Marki-Zaja, čoveka koji će biti podržan i od strane ključnih članica Evropske unije i NATO i kome će verovatno biti otvoren pristup svim zapadnim medijima. To je, pojašnjava, jedna nova situacija u kojoj se Orban do sada nije našao.
„Iako je ovaj novi lider mađarske opozicije za mene potpuna nepoznanica, informacije koje se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja govore da je reč o gradonačelniku jednog manjeg mesta, čoveku koji je nekad bio glasač Fidesa, verniku, katoliku, ocu sedmoro dece. Ali, njegov izbor pokazuje da je ovde očigledno reč o pokušaju opozicije da uđu u biračko telo Viktora Orbana. Dakle, našli su protivkandidata koji u teoriji može da uzme deo glasača Fidesu, a videćemo da li će to i u praksi biti slučaj“, smatra Proroković.

Šta spočitavaju Orbanu

Orbanov protivkandidat obećao je da će obnoviti narušene saveze zemlje sa Zapadom i optužio Orbana da je izdao svoje saveznike u Evropi, Sjedinjenim Državama i NATO-u.
Orbanu se od strane Zapada, ali i od strane lidera mađarske opozicije spočitava to preterano „šurovanje“ sa Kinom i Rusijom i u tom kontekstu se posebno pominje ovaj poslednji sporazum o revitalizacije mađarske nuklearke vredan 11 milijardi evra. U istom kontekstu se, recimo, spominje i pruga Beograd-Budimpešta kao jedan neisplativ projekat, a spominje se i naučna saradnja Mađarske sa Kinom, jer se jedan od centara kineskih naučno-obrazovnih institucija u Evropi nalazi u Budimpešti“, ukazuje Proroković.
U tom smislu, napominje, cela priča dobija ne samo unutrašnju, nego i spoljnopolitičku dimenziju, a Orbanu se sve otvara kao problem jer se u pitanje dovodi njegova spoljna i bezbednosna politika, a ono što mu se odavno stavlja na teret jeste i odnos prema migrantskoj krizi.
„Verujem da će na svim tim pitanjima jako insistirati levičarske partije iz Zapadne Evrope i nemački Zeleni, koji predstavljaju žestokog Orbanovog protivnika i koji će vrlo prilježno podržavati kampanju protiv njega“, uveren je naš sagovornik.
Karte sa kojima Orban ulazi u ovu političku „partiju“ su, kaže Proroković, poznate.
„Stvari na kojima će u kampanji insistirati Viktor Orban je već predstavio na velikom međunarodnom skupu posvećenom zaštiti porodice, odnosno na Demografskom samitu u Budimpešti. On insistira na tradicionalizmu, veliki je protivnik i rodne ravnopravnosti i te takozvane političke korektnosti, a u kampanji će govoriti i o migrantskoj krizi“, smatra Prorković.

Rano za prognoze

Istraživanja javnog mnjenja za sada pokazuju približno jednak broj glasova koji bi na izborima mogla osvojiti Orbanova partija i opozicioni blok. Ipak, ocenjuje Proroković, za neke prognoze je još rano, jer živimo u turbulentnim vremenima, pa današnji rezultati istraživanja javnog mnjenja uopšte ne moraju biti isti za mesec dana ili čak u kraćem vremenskom roku.
„Različite ankete su rađene od oktobra do sredine januara, ali je s obzirom na različita merenja pitanje je da li se meri Fides kao partija ili šira koalicija koja će podržati Orbana za još jedan mandat. U svakom slučaju taj rejting se kreće između 40 i 53 posto, pa nema sumnje da će Orbanova partija pojedinačno imati najveći broj poslanika u mađarskom parlamentu. Ali, ostaje upitno da li će to biti dovoljno da on sa koalicionim partnerima napravi tu natpolovičnu većinu, naročito ako možemo da pretpostavimo da će se i ovi zapadni činioci i te kako uključiti u kampanju u Mađarskoj jer im Orban sve više smeta“, primećuje Proroković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala