- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Istovremeni atak iz Strazbura na Dodika i Orbana – šta se valja iza svega

© Ustupljeno SputnjikuMilorad Dodik i Viktor Orban
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Inicijativa grupe evroposlanika da kazne komesara Olivera Varheljija zbog odnosa prema BiH je pokušaj da se jednim udarcem „eliminišu dve muve“ - da se otklone oba njihova problema, i Republika Srpska i Mađarska, odnosno Viktor Orban i Milorad Dodik, i realizuje politika koja je protiv interesa Mađarske ali i interesa srpskog naroda.
Ovo je komentar diplomate u penziji Zorana Milivojevića na zahtev 30 evroposlanika da se kazni Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje i susedstvo, zbog sprovođenja politike prema BiH koja, kako tvrde ovi evropski poslanici, nije politika EU i Evropske komisije nego Orbanova.

Jednim udarcem dva pogotka

Milivojević kaže da najnovija akcija evropskih parlamentarca protiv Varheljija ima zapravo dva cilja.
„Jedan je da se dodatno zaoštri stav prema Miloradu Dodiku i politici Banjaluke, posebno vezano za odluke Narodne skupštine RS, a naročito sada posle proslave Dana RS 9. januara. Dakle, nastojanje da se to pitanje što više internacionalizuje i da se EU aktivnije postavi prema RS,“ objašnjava Milivojević.
Drugi cilj je, ističe naš sagovornik, usko vezan za predstojeće izbore u Mađarskoj i sasvim je sigurno da bi bilo koja vrsta reakcije prema Varheljiju na način kako to predlažu ovi parlamentarci uticala na ishod izbora u Mađarskoj.

Udar na Orbana

„Uticala bi na poziciju Orbanove stranke Fides, jer je jasno da iza ovog zahteva protiv Varheljija stoje strukture koje već duže vreme nastoje da dovedu u pitanje i poziciju Orbana, ali i poziciju Mađarske. To su strukture koje se zalažu za kažnjavanje Mađarske i Orbana zbog politike koju vodi – nacionalne politike i onih elementa za koje se smatra da odudaraju od vrednosti i standarda EU. Drugim rečima, svih koji su protiv toga da Mađarska zadrži svoj suverenitet, u onim oblastima gde je zastupljen njen državni i nacionalni interes,“ ističe Milivojević.
Zapravo ovo je pokušaj, napominje naš sagovornik, da se preko Varheljija politika koja nije u skladu sa Orbanovom materijalizuje ne samo na štetu Orbana već i putem disciplinovanja Mađarske.
Milorad Dodik sa Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
REGION
Orban u Banjaluci u delikatnom trenutku: Priznanje interesa Republike Srpske i Srbije
„Očigledno je da iza svega stoje strukture levice, da su inspiratori u ovom trenutku mađarska opozicija koja pokušava da se preko ovoga mobiliše i van Mađarske, imajući u vidu da su to unutar Mađarske već uradili i da imaju jednog kandidata kao i da će ovo biti jedan od ključnih pokušaja da se Orban skloni sa vlasti i da se dovede u pitanje pozicija njegovog Fidesa,“ uveren je Milivojević.

Udar na Dodika

Kada je reč o BIH, jasno je da je na delu nastavak pritisaka na RS, kao što je jasno i definisanje ovih struktura u Evropskoj uniji na čelu sa „Zelenima“ koji su sada dobili vetar u leđa pobedom u Nemačkoj da se i ovim putem dovedu pitanje ne samo Dodik, već i politika Banjaluke i pozicija RS.
„Treba imati u vidu da na jesen slede i izbori u BiH i da već sada počinje jedan deo ozbiljne kampanje da se u Banjaluci, to jest u RS, promeni vlasti i uspostavi sistem koji će odgovarati interesima koji su na liniji centralizacije BiH,“ kaže Milivojević.
Milivojević podseća i da je sve počelo posetom Varheljija Srpskoj, kao i to da mu se spočitava da je on navodno podržao Milorada Dodika u politici „secesije“ i dovođenja u pitanje integriteta BiH – što nikada nije dokazano.

Varheljijeva „krivica“

„Te spekulacije nemaju dokaz jer Varhelji je potpuno zastupao politiku EU i Brisela kada je posetio Banjaluku i razgovarao sa Dodikom,“ navodi Milivojević.
 Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
REGION
Varhelji: BiH nema vremena za gubljenje
Varheljijev stav o BiH, naglašava on, jeste očuvanje punog teritorijalnog integriteta, i to je nesporno, ali uz očuvanje dva entiteta i poštovanje tri konstitutivna naroda.
Pismo protiv Olivera Varhelja predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen uputila je mađarska poslanica Katalina Čeh gde je istakla da su „izuzetno uznemireni očiglednom eskalacijom političkih tenzija unutar BiH koje podstiče Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsedništva zemlje“. Zahtev je potpisala i poslanica nemačkih Zelenih Viola fon Kramon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala