- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đoković ima „keca u rukavu“ – šifru „4013“

© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković proslavlja pobedu protiv Kaspera Ruda u Torinu
Novak Đoković proslavlja pobedu protiv Kaspera Ruda u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Glasine o tome da bi Novak Đoković mogao ponovo da ostane bez vize za boravak u Australiji su sve veće, ali se pojavila i opcija da, u slučaju da se ukidanje vize ponovo dogodi, odlukom ministra, najbolji teniser sveta ostane na udaljenom kontinentu i nastupi na Australijan openu.
Sportski i teniski fotograf iz Melburna Majkl Babić, ukazao je na to da australijska imigrantska politika kao opciju poseduje različite vrste viza, s akcentom na onu koja je zavedena pod šifrom Javni interes 4013.
„Ministar za imigraciju može da poništi Đokoviću vizu, ali može i da izda novu pod klasom Javni interes 4013. Mnogi mediji plaše narod, ali ne navode ovu činjenicu. Nije u interesu Australije da Đokovića deportuje, očekujem da će zdrav razum prevladati“, naveo je Babić.

O čemu se radi?

Viza sa šifrom 4013 podrazumeva trogodišnji period izuzeća zabrane ukoliko je osobi ukinuta viza, ali dozvoljava dalji boravak, pod uslovom da su ispunjeni određeni kriterijumi – pojedini su u direktnoj vezi sa Đokovićem, odnosno osnovom za koji se sumnja da će ministar posegnuti kako bi ukinuo regularnu vizu.

Jedan od njih je podnošenje netačnih informacija u prijavi za vizu, što jeste slučaj sa Đokovićem jer nije naveo Španiju kao državu u kojoj je boravio pre nego što je sleteo na aerodrom u Melburnu.
Drugi je „rizik za javnu bezbednost, zdravlje i dobro drugoga“, što je osnov na kom su australijske vlasti inicijalno želele da ukinu Đokovićevu vizu, s obzirom na to da je u Australiju želeo da uđe sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije protiv virusa korona.
Najbolja od svih opcija je, svakako, ona po kojoj ministar za imigraciju Aleks Hok ne poseže za svojim posebnim ovlašćenjem i ne ukida vizu Đokoviću za boravak u Australiji, što bi mu nesmetano omogućilo nastavak, već poremećenih, priprema za prvi Grend slem turnir u godini.
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
SPORT
Žreb se bliži – mediji kažu, bliži se i odluka ministra o Đokoviću
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
SPORT
Bivši funkcioner otkriva šta vlast treba da uradi s Đokovićem: „Zamislite, policija sa pištoljima...“
Aleks Hok - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
SPORT
Slučaj „Đoković“ je u rukama jednog čoveka – hoće li ostati veran svojim uverenjima?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala