- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„SAD duboko zabrinute“: Amerika traži istragu BiH o ceremoniji u RS

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSvečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izveštaje u kojima se navodi da su u svečanostima koje su proteklog vikenda održane u Republici Srpskoj veličani ratni zločinci i da su na udaru bili povratnici u gradovima iz kojih je tokom rata proterano nesrpsko stanovništvo, prenosi agencija Rojters.
„Pozivamo nadležne vlasti da bez odlaganja istraže ove incidente i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost“, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.
Portparol kaže i da su SAD duboko zabrinute zbog „izveštaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima koji su tokom vikenda bili usmereni na povratnike u entitetu Republika Srpska".
Republika Srpska je 9. januara obeležila Dan Republike i 30 godina od postojanja RS.

Postupak u OS BiH zbog prisustva Danu Republike Srpske

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić naložio je pokretanje postupka protiv svog zamenika Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji su prisustvovali proslavi "neustavnog" dana Republike Srpske.
Podžić je kazao da je postupke pokrenuo na osnovu prijava Etičke linije tog ministarstva i na osnovu snimaka sa obeležavanja.
„Naredio sam pokretanje postupka protiv generala majora Gojka Kneževića, zamenika načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse, generala majora Radovana Ilića, komadanta Operativne komande, brigadira Radovana Jovića, 6. pešadijske brigade, brigadira Milorada Krajšumovića, komandanta Trećeg pešadijskog (RS) puka, kao i brigadira Zorana Dujomvića, zamenika komandanta Komande za podršku OSBiH za operacije“, rekao je ministar, preneo je sarajevski portal Vijesti.
Protiv Okulića je pokrenuo postupak, jer se, kako tvrdi, protivno članu Krivičnog zakona BiH nije pridržavao izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH.
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
REGION
EU komentarisala proslavu u Srpskoj i upozorila na moguće sankcije
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Republika Srpska proslavila 30. rođendan /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala