- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija

Republika Srpska proslavila 30. rođendan /video, foto/

Pratite nas
Republika Srpska proslavila je Dan republike, 9. januar.
Taj dan se slavi u znak sećanja na 9. januar 1992. godine, kada je tadašnja Skupština srpskog naroda BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, čime je nastala Republika Srpska. Republika Srpske je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.
Dan Republike Srpske obeležen je nizom manifestacija.
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:51 09.01.2022
Spektakularni vatromet u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske
20:26 09.01.2022
Veliki koncerti povodom rođendana Srpske
Veliki koncerti povodom 30 godina postojanja Republike Srpske održavaju se u nekoliko gradova Srpske.
19:30 09.01.2022
Poruka podrške Novaku Đokoviću na zgradi Gradske uprave Banjaluke - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Gradska uprava Banjaluke u bojama trobojke, podrška i Novaku Đokoviću /video/
19:12 09.01.2022
Koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske
U Banjaluci je u toku koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske povodom Dana Republike.
16:37 09.01.2022
Defile automobila kroz Trebinje
Tradicionalnim defileom od više stotina automobila, koji su se okićeni srpskim zastavama kretali gradskim ulicama, u Trebinju obeležen je Dan Republike Srpske.
Nakon okupljanja na platou ispred bivše kasarne Vojvoda Luka Vukalović, kolona je uz zvuke sirena prodefilovala gradom i prigradskim naseljima.
15:55 09.01.2022
Razvijena zastava u Istočnom Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Za Dan Srpske u Istočnom Sarajevu razvijena najduža zastava u Evropi /foto, video/
15:27 09.01.2022
Višković: Republika Srpska poslala poruke mira
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je RS obeležavanjem 30 godina postojanja poslala poruke mira, pozivajući na zajednički život, razumevanje i uvažavanje, uz poštovanje Ustava BiH.
"U političkom smislu želimo da se odbranimo od nasrtaja na Republiku. Sve što Srpska radi usmereno je na odbranu pozicije dejtonske BiH, a time i nje same", rekao je Višković.
14:36 09.01.2022
Defile povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Srpska stvorena kad je Zapad bio najjači: Počinje nova ofanziva protiv nje - odgovor Srba je jasan
14:34 09.01.2022
Cvijanović: Nikada nećemo odustati od Republike Srpske
Nikada nećemo odustati od Republike Srpske, poručila je predsednica RS Željka Cvijanović.
„Vi ste najbolji svedoci da nikada nije bilo jednostavno, da nijedna godina iza nas nije bila laka i jednostavna, ali ste isto tako svedoci da zajedno, okupljeni, možemo napred, da nam bude bolje u budućnosti i da zajedno savladavamo sve prepreke i probleme. Sigurna sam da to možemo i verujem duboko u Srpsku, njene ljude i institucije. Veliko mi je srce kad vidim koliko se naših ljudi ovde okupilo“, istakla je predsednica Srpske u obraćanju nakon svečanog defilea u Banjaluci.
Ona je rekla da oseća ponos i čast što je na čelu Republike u vremenu kada se obeležava značajan jubilej - 30 godina Srpske.
Poručila je i da je ponosna na sve koji su došli na Trg Krajine da pokažu da su svi Republika Srpska i da nikada neće odustati da to i budu.
Ona je istakla da je Dan Republike veliki praznik, jer se proslavlja 30 godina postojanja Srpske.
„Ovo jeste naših prvih 30 godina. Uvek smo se okupljali 9. januara da pokažemo opredeljenost da živimo u miru, gradimo Srpsku, svake godine budemo bolji, izgrađeniji, lepši, napredniji... I da svake godine možemo meriti uspehe koje smo postigli u prethodnom periodu“, rekla je predsednica Republike Srpske.
13:34 09.01.2022
U opštini Istočno Novo Sarajevo na Dan Republike - 9. januara razvijena je zastava Republike Srpske i svih Srba koja je, prema zvanično dostupnim podacima, najduža takva zastava u Evropi, najavljeno je iz ove lokalne zajednice. Zastava je razvijena u Dečanskoj ulici.
13:14 09.01.2022
Čestitke Stefanovića i Radojičića
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je čestitku povodom Dana Republike Srpske, uz želje da Srpska nastavi da se razvija na putu mira, stabilnosti i prosperiteta.
„Svim građanima naše bratske Republike Srpske od srca čestitam Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana. Danas se navršava vaših prvih 30 godina i ovo je vaš najvažniji dan koji slavimo sa ogromnim osećajem ponosa“, naveo je Stefanović u čestitki.
I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je 9. januar, Dan Republike Srpske, istakavši da Srpska sve u matici Srbiji već 30 godina čini ponosnim, neprestano dajući primer kako se vole svoja zemlja i narod.
„Nastala na temeljima teške borbe, Republika Srpska je ostvarenje sna i plod težnje naše braće preko Drine da žive bezbedno i u miru sa svima. Prvih 30 godina je za nama, a ja od srca želim da obeležite još mnogo jubileja, zajedno sa Srbijom, kao vašom najjačom podrškom“, naveo je Radojičić.
On je istakao da je grad Beograd u prethodnoj godini pokazao da je uvek tu za svoju braću, te podsetio na prošlogodišnje sastanke sa kolegama iz Banjaluke, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Srebrenice.
„Zajedno smo dokazali da su naše veze neraskidive. Radujem se što ćemo i u ovoj godini nastaviti da radimo na snaženju naših odnosa“, poručio je gradonačelnik Beograda.
13:12 09.01.2022
Učesnici policijskog dela defilea otpevali su pesmu "Pukni zoro"
13:11 09.01.2022
Čestitka predsjednika opštine Budva
Predsjednik Opštine Budva Marko Carević čestitao je Dan Republike Srpske, poručivši da u Budvi Republika Srpska uvijek ima najiskrenijeg prijatelja.
Kako je kazao, na to nas obavezuju naše neraskidive kulturne, istorijske i duhovne veze, iz kojih je izrastala bratska ljubav, uzajamna podrška i poštovanje.
„Povodom 9. januara, velikog pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana krsne slave Republike Srpske, imam veliko zadovoljstvo i čast da u ime građana Budve i u svoje lično ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske. Danas kada Republika Srpska proslavlja svojih prvih 30 godina postojanja moramo se sjetiti 9. januara 1992. godine dana koji je zlatnim slovima upisan u istoriju našeg roda, taj dan je vječan i niko, ništa i nikada tu činjenicu neće moći promijeniti. Budva će uvijek biti uz Republiku Srpsku. Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da u vremenima izazova u kojem se svijet nalazi nastaviti da gradimo teme za mir i plodonosnu saradnju u svim oblastima jer naša bratska ljubav i povezanost su nemerljivi i neraskidivi“, zaključuje se u čestitki Carevića.
13:09 09.01.2022
Mandić: Republika Srpska jedan od stubova identiteta srpskog naroda
Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF, Andrija Mandić, čestitao je danas Dan Republike Srpske političkom lideru Srba zapadno od Drine Miloradu Dodiku, predsjednici RS Željki Cvijanović i narodu RS.
On je istakao da je Republika Srpska ponos srpskog naroda i jedan od stubova našeg identiteta i opstanka poslednjih decenija.
„Trideset godina Republike Srpske obilježeno je borbom, iskušenjima, ali i prosperitetom i nadom. Na RS su nasrtali, a i danas nasrću razni protivnici našeg naroda, ali njihovi pokušaji su nailazili na odlučan otpor nepokolebljivog naroda i rukovodstva RS. Ono što je izvojevano u odbrambeno-otadžbinskom ratu niko ne može poništiti, ni jedna sila, ni jedan moćnik kako se god zvao, jer je za slobodu RS živote dalo hiljade ljudi, njeno stvaranje je spriječilo novi genocid nad srpskim narodom i zato treba pamtiti sve one koji su učestvovali u njenom formiranju i nastanku. Gdje god su Srbi na ovim prostorima, od Podgorice do Banja Luke, od Nikšića do Subotice, od Kosovske Mitrovice do Trebinja, slave danas praznik, slave državu Srba zapadno od Drine“, kazao je Mandić.
On je poručio da niko ne može oduzeti nijedno pravo narodu RS, koji treba sam da odlučuje o svojoj sudbini.
„,Naši veliki preci sanjali su dan srpske slobode i ujedinjenja. I oni, najveći među nama, znali su kojim putem treba ići. Srpski narod na ovim prostorima mora biti jedinstven, jer je to jedini put da opstanemo i da budemo dostojni naših predaka i njihove velike ideje“, rekao je Mandić.
13:07 09.01.2022
I Bratunčani su obeležili Dan Republike Srpske
13:04 09.01.2022
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Dodik: Republika Srpska je ostvarenje sna srpskog naroda i garant opstanka /video/
12:57 09.01.2022
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija
12:50 09.01.2022
Svečani defile zvanično je završen
12:41 09.01.2022
12:41 09.01.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala