- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Amerika nije spremna da ratuje zbog širenja NATO-a na istok

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRusko-američki sastanak u Ženevi.
Rusko-američki sastanak u Ženevi. - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države teže širenju NATO-a, ali nisu spremne da zbog toga ratuju, izjavio je u intervjuu za „Parlamentarni list“ predsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov.
Prema njegovim rečima, Vašington je posvećen stvaranju unipolarnog sveta i od te ideje neće odustati ni pod kakvim okolnostima.
„Međutim, Amerikanci nisu spremni da ratuju zbog toga, ali su spremni da zbog toga tuđim rukama izvlače kestenje iz vatre“, pojasnio je Kosačov.
Senator je to nazvao „crvenim linijama“ koje SAD ne žele da pređu.
„Oni neće ratovati zbog Ukrajine, kao što svojevremeno nisu ratovali zbog Gruzije tokom konflikta sa Abhazijom i Južnom Osetijom 2008. godine“, smatra ruski senator.
Kosčov je podvukao da Rusija sigurno ne želi rat.
Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani rusko-američke konsultacije o bezbednosnim garancijama koje su trajale skoro osam sati.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i smanjenje broja vojnih vežbi.
SAD su pre pregovora saopštile da neki predlozi nisu prihvatljivi. Moskva je podvlačila da projekat nije ultimativne prirode, ali Rusija neće pristati na jednostrane ustupke pod pritiskom. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nije isključio mogućnost da će se pregovor sa SAD ograničiti na samo jedan i da neće imati nikakvog smisla da se on nastavi, ali i da će to biti mogućnost za novi krug konfrontacija.
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Podkast
Bliži se trenutak istine – da li je NATO spreman na kompromis s Rusijom | Svet sa Sputnjikom
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
RUSIJA
Vašington: Amerika neće pregovarati sa Rusijom o širenju na istok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala