- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon: Moramo da se uozbiljimo – nema gubljenja vremena uz rivale poput Rusije i Kine

© Flickr / Andrés FelicianoPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Vašington bi trebalo ozbiljnije da pristupi rivalstvu sa Moskvom i Pekingom, izjavio je zamenik američkog sekretara za odbranu Majk Mekord.

„Naši rivali, konkretno Rusija i Kina, koriste sve figure na šahovskoj tabli kako bi nam konkurisali. Mi konkurišemo na diplomatskom koloseku, po pitanju ekonomije, inovacija. Ako ovo rivalstvo shvatimo ozbiljno, kako bi i trebalo i kako naši rivali gledaju na to, ne možemo da priuštimo sebi da reagujemo kao sada“, smatra on.

Visoki zvaničnik Pentagona je na saslušanju u Predstavničkom domu istakao da je „vreme – novac“. „Svake godine trošimo vreme“, ocenio je.

Izgradnja odbrambenih kapaciteta u svemiru

Istovremeno, šef Svemirske komande SAD general Džon Rejmond izjavio je da bi Vašington trebalo da izgradi stabilnu infrastrukturu u svemiru.
Moramo da se modernizujemo, gubimo vreme. Moramo da se krećemo, da stvaramo stabilniju odbrambenu infrastrukturu koja će zadovoljiti današnje zahteve“, istakao je američki general na saslušanju u Predstavničkom domu.

On je naglasio su Sjedinjene Američke Države sa svojim „neverovatnim, sofisticiranim sposobnostima“ i dalje najbolje u svemiru. Međutim, prema njegovoj proceni, kapaciteti SAD u svemiru nisu stvoreni za pretnje koje se pojavljuju.

Bela kuća je krajem decembra saopštila da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio budžet za odbranu zemlje za 2022. godinu, koji predviđa sredstva za obuzdavanje Rusije, ali bez sankcija gasovodu „Severni tok 2“.
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Rusija i Kina zajedno razvijaju visokotehnološko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala