- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istorija ne prašta greške: Amerika sabotira pregovore sa Moskvom

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Američki zvaničnici podrivaju pregovore sa Moskvom, izjavio je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.
„Kategorički odbacujemo provokativne izjave američkih visokih zvaničnika koje su usmerene na sabotiranje pregovaračkog procesa Moskve i Vašingtona“, rekao je ambasador, komentarišući izjavu zamenice američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland koja je okrivila Moskvu za napetost oko Ukrajine.
Takođe joj je dodao da danas, više nego ikad, treba biti „oprezan i uzdržan u frazeologiji“ tokom pregovora.

„Raspoloženi smo za sadržajnu diskusiju o ruskim dokumentima koje bi trebalo što pre usvojiti kako bi se stabilizovala situacija u Evropi... Potrebno nam je konkretno delovanje američke strane, a ne dezinformacije i optuživanje za sve grehe. Vreme je da se prekine sa politikom podsticanja fašističkih bandita koji marširaju u Kijevu. Istorija ne prašta greške“, poručio je Antonov, objavljeno je na sajtu ruske ambasade na Fejsbuku.

On je podsetio da je Rusija jasno definisala svoje prioritete.
„Čekamo pisane odgovore na konkretne ruske predloge, a ne demagoške izjave. Mi smo za ublažavanje tenzija, za stvaranje normalne atmosfere za obostrano korisnu saradnju“, precizirao je ambasador.
Antonov je zaključio da „optužujuća retorika visokih zvaničnika Stejt departmenta ne doprinosi stvaranju konstruktivne atmosfere na pregovorima, te da svaki stručnjak početnik zna osnove diplomatskog rada“.
U poslednje vreme zapadni mediji aktivno govore o tome da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da se tako opravdava razmeštanje kontingenta NATO u blizini ruskih granica.
Podsetimo, 10. januar u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Rukovanje Vladimira Putina i Džoa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
RUSIJA
Lukavi Amerikanci spremni da trguju sa Rusijom – samo da bi izbegli dve ključne tačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala