Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bivši NATO komandant uporedio Srbiju iz 1999. i danas

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički general Frederik Ben Hodžis
Američki general Frederik Ben Hodžis - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general u penziji Frederik Ben Hodžis kaže da Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine i da bi NATO trebalo iznova i iznova da ponavlja kako je misija Kfora da ostane na Kosovu i Metohiji.
Hodžis u intervjuu za Kosovo onlajn kaže da je imenovanje specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan važno, jer će „EU, Velika Britanija, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup šta se dešava na Zapadnom Balkanu“.
„Mi svi imamo interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona. Moramo da radimo ujedinjeni i na kompatabilni način, ključ svega ovoga je EU. Da budu ozbiljni za evropske integracije i da pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju. Mislim da SAD trebaju da imaju pravu strategiju za region, ne samo prolaznu i takođe bih istakao da NATO mora jasno da kaže opet i opet i opet da je misija Kfora tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova“, kaže Hodžis i ističe ulogu Mađarske, čiji je general prvi put na čelu Kfora.
General u penziji kaže da je optimista u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.
„Ja sam optimista, ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju. To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i sa drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči onda će Kina i Rusija popuniti taj vakum, i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu“, tvrdi general u penziji.
Na pitanje da li će doći do novog sastanka Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, general kaže da je „važno da se lideri sastaju, ali moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo od strane Kremlja ali i onih unutrašnjih koji podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji“.
Za današnju Srbiju kaže da „nije ona Srbije iz 1999.“
„Više su zainteresovani i više su otvoreni za zapadne integracije. Ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i da budu prozapadni i moderni, ali nažalost previše i onih koji to otežavaju. To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije“, navodi, između ostalog, Hodžis.
Za pitanje kosovskih bezbednosnih snaga kaže da je „delikatno za obe strane, Prištinu i Beograd“.
„SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i da ne smanjuje svoju misiju“, ističe general.
Kada je u pitanju BiH, Hodžis dodaje da „ono što vidimo jeste rezultat kada SAD i Evropa sklone oči sa regiona“.
Priština, tokom proslave 10 godina tzv. nezavisnosti tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
SRBIJA
Šta će biti sa Kosovom u 2022?
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SRBIJA
Mnogo Eskobarica – kilava dečica: Sve se menja samo „invazija“ na Srbiju ostaje /video/
Turska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SRBIJA
Turska prva u naoružavanju kosovskih snaga, ali samo koliko joj NATO dozvoli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala