Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mnogo Eskobarica – kilava dečica: Sve se menja samo „invazija“ na Srbiju ostaje /video/

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Na kraju godine se podvlači crta, svodi saldo i iznose prognoze za godinu koja dolazi. Teško je shvatiti šta se čovečanstvu dešava i šta nas sve čeka ali pod teretom mračnih i apokaliptičnih najava, najvažnije je sačuvati optimizam.
Još ne znamo da li ulazimo u nultu godinu kao što je bila 1918. ili 1945. ili će se nastaviti veliki rat protiv virusa korona posle koga više ništa neće biti isto.
Do sada je od ove bolesti život izgubilo oko pet i po miliona ljudi, a kompletno je sa tri doze vakcinisano više od dve i po milijarde.
I taman kad se pomislilo da je opasni neprijatelj skoro pobeđen, pred kraj godine je umesto Deda Mraza na vrata zakucao On – omikron.
Hoćemo li dočekati 2023. godinu u kafanama, sa poljupcima i zagrljajima ili opet sa maskama i propusnicama, to više ne znaju čak ni Bil Gejts, jutjuberi, teoretičari zavere i anonimni tviteraši, a kamoli najveći medicinski stručnjaci i naučnici naše epohe.
Zato se u kafanskim kuloarima priča da su ansambli za najluđu noć već pripremili i pesmu:
Krenite u boj
Stiže novi soj!

Bajden

Početak 2021. godine obeležila je i inauguracija Džozefa Bajdena na mestu predsednika Sjedinjenih Američkih Država.
U demokratskoj Americi koja decenijama izvozi slobodu govora po svetu, odmah je Bajdenovom protivkandidatu i bivšem domaćinu Bele kuće Donaldu Trampu zabranjeno da govori skoro na svim društvenim mrežama, ali i u mejnstrim medijima.
To je kandidovalo Bajdena da organizuje prvi put i svetski Samit za demokratiju kako bi na svom primeru delio lekcije, obeležavao autoritarne protivnike i mračne sile širom sveta.
Bajden je u prvih godinu dana neslavno povukao Ameriku iz Avganistana, srozao svoju popularnost na minimum, ali zato inflacija u njegovoj zemlji dostiže istorijski maksimum.
Tako da će kao slika godine prvog čoveka Amerike simbolično ostati u sećanju njegov pad na stepenicama predsedničkog aviona.
© REUTERS / CARLOS BARRIAAmerički predsednik Džo Bajden hvata se za ogradu nakon što se spotakao prilikom ukrcavanja na avion za Džordžiju
Američki predsednik Džo Bajden hvata se za ogradu nakon što se spotakao prilikom ukrcavanja na avion za Džordžiju - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Američki predsednik Džo Bajden hvata se za ogradu nakon što se spotakao prilikom ukrcavanja na avion za Džordžiju
To ga ipak nije pokolebalo da žestoko i svim kapacitetima, osim atomskom bombom, udara na Rusiju i Kinu.
S obzirom da vodi Ameriku kao da je Hladni rat u toku i kao da je Mao Cedung u Pekingu, ne bi bilo čudno da protokol Bele kuće pošalje razglednice na kojima piše:
Srećna Nova 1972!

Bosna

Valentin Incko je na kraju svog mandata sedmog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini rešio da bude Luj Petnaesti.
U maniru izreke francuskog kralja – Posle mene potop – nametnuo je famozni zakon kojim se inkriminiše takozvano negiranje genocida u Srebrenici i tako zapalio novu vatru ispod bosanskog lonca. I otišao.
Iza njega je ostao potpuni haos u zemlji za koju pravni stručnjaci kažu da i, kad sve funkcioniše, ima najkomplikovaniji politički sistem na svetu.
Republika Srpska je, saterana u ugao ringa, počela samoodbranu. Povukla se iz sarajevskih institucija i donela odluke kojima samo vraća svoje dejtonske nadležnosti. I ništa više.
To je bilo dovoljno da zapadni svet obeleži Milorada Dodika i Srbe kao krivce za sve. A koga bi drugo. Ponovo se preti sankcijama, koje bar što se tiče Evropske unije blokira mađarski predsednik Viktor Orban.
Kao u Andrićevim romanima, u Bosnu i Hercegovinu došao je i neki građanin Šmit, koga neki zovu visoki predstavnik iako su njegovo imenovanje sprečili Rusija i Kina u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Bez mandata i ovlašćenja, bez legitimiteta i autoriteta, hodi bosanskim gudurama i pokušava da uvede neki svoj red. A svuda se samo čuje:
Eh, ko uopšte pita – Kristijana Šmita!?
© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Kristijan Šmit

Invazija

Zapad je tokom 2021. izvršio totalni desant na Balkan – diplomatama, specijalnim izaslanicima, visokim predstavnicima, bezbednjacima, NATO veteranima...
Glavno ime je Gabrijel Eskobar. Amerikanac u koga se polažu najveće nade da će već jednom očistiti region od ruskog i kineskog uticaja.
Glavna meta su – neposlušni Srbi.
Oni neće da uđu u NATO, neće da uvedu sankcije Rusiji, neće da odustanu od kineskih investicija, neće, neće i neće...
Zato im Amerika šalje i penzionera Kristofera Hila koji će biti ambasador u Beogradu.
Stari Klintonov vojnik vraća se da završi započeto krajem devedesetih – da Srbija, za njeno dobro, prizna Kosovo, da zbog sopstvenog blagostanja, okrene leđa Dodiku i Republici Srpskoj i da, prestane da bude maligna tako što će proterati ruski i kineski uticaj.
Pored stalnih posrednika i emisara iz EU, Amerikancima će ubuduće pomoći i britanski NATO general Stjuart Pič. Englezi su izašli iz Unije ali se nikad neće povući sa Balkana. Može Bregzit, ne može – Balkanegzit!
U Zagreb stiže i američki Eliot Nes, specijalac koji bi, navodno, trebalo u regionu da se bavi iskorenjivanjem korupcije.
Tako će poznata srpska izreka od 2022. da glasi:
Mnogo Eskobarica – kilava dečica.
© AP PhotoSastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara
Sastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara  - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Sastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara

Kosovo

Lažna država Kosovo je tokom protekle godine nastavila da dokazuje da – ne postoji.
Aljbin Kurti je ponovo osvojio kabinet premijera takozvane Vlade Kosova i sve učinio da potpuno sruši razgovore sa Beogradom u Briselu pod palicom Miroslava Lajčaka, koji i onako nemaju nikakvu perspektivu.
Neprekidno je najavljivao nova priznanja samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine i rezultat je bio – nula.
Neprekidno je najavljivao učlanjenje Kosova u brojne svetske organizacije i forume i rezultat je bio – nula.
Neprekidno je izazivao incidente na Severu Kosova, slao Rosu specijalce u srpske sredine, provocirao, potpaljivao i priželjkivao agresivnu reakciju i rezultat je bio – nula.
Sve nule i ništice.
Po modelu albanskih separatističkih lidera sa Kosova iz prošlog veka, koji su bojkotovali Jugoslaviju, Kurti je sada bojkotovao i sporazume postignute u EU i zapadne instrukcije i sugestije.
Jedinu veliku podršku tokom ove godine dobio je od Hrvatske, koja je preuzela ulogu mentora nad Prištinom u vojnom i diplomatskom smislu.
Sve u svemu, za Srbe i Beograd najbolje bi bilo da Kurti ostane što duže na vlasti.
Al u stvari svejedno je:
I kad sjaše Kurti, a uzjaše Murti, Kosovo će i tada biti Srbija!
© Sputnik / Alexej WitwizkPripadnici ROSU na Kosovu i Metohiji
Pripadnici ROSU na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pripadnici ROSU na Kosovu i Metohiji

Crna Gora

Prva godina bez Milovog režima prošla je u Crnoj Gori u – bezvlašću.
Đukanović koji je i dalje predsednik države, postao je institucionalna ikebana pošto njegov DPS nema republičku vlast.
Premijer Zdravko Krivokapić na udaru je gotovo celokupne parlamentarne većine i pošto nema svoje poslanike ruke su mu potpuno vezane.
Demokratski front koji ima najviše poslanika u vladajućoj većini nema gotovo nikakve poluge u vladi, pa ni sami ne znaju jesu li vlast ili opozicija.
Dritan Abazović deluje kao najjača politička figura pre svega zbog podrške zapadnih centara ali i njegova moć visi o tankom koncu sačinjenom od četiri poslanika URA.
Ukratko, Vlada Crne Gore je kao Đekna – još nije pala, a kad će – ne znamo.
U igri su i rekonstrukcija, novi izbori, prekompozicija vladajuće većine, aktiviranje „pročišćenog“ DPS-a bez Mila... Ili, možda najizvesnije – da ostane sve kako jeste.
Jer ko će se sad dizati iz fotelje, tek smo zasjeli.
Snagu u državi ponovo je, nakon litija, pokazala samo Srpska pravoslavna crkva.
Milo Đukanović koji se sa komitama odmetnuo u šumu nije uspeo spaljenim gumama da spreči patrijarha Porfirija da ustoliči na Cetinju mitropolita Joanikija.
Ponovo se čulo:
Sa Lovćena vila kliče, obruka se, predsedniče!
© TanjugDolazak patrijarha Porfirija na Cetinje
Dolazak patrijarha Porfirija na Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Dolazak patrijarha Porfirija na Cetinje

Ukrajina

Kao u lošim holivudskim filmovima iz sredine prošlog veka, Amerikanci su verovali da će naivni Rusi da se upecaju na njihovu udicu u Ukrajini.
Vašington je sa evropskim saveznicima čitave godine zveckao oružjem na granicama Ruske Federacije i podgrevao potpuno izmišljen i izmaštan akcioni scenario o tobožnjoj ruskoj agresiji koja se sprema i u kojoj će na kraju oni biti pobednici.
Bela kuća je podelila uloge, i oružje, Zapad je medijski ofanzivno najavljivao agresiju Rusa na Ukrajinu, podigli su temperaturu do ivice trećeg svetskog rata i dobili od Vladimira Putina – čvrst, odlučan, muški i miran odgovor.
Rusija je spremna i najmodernijim oružjem čovečanstva da odbrani svoju teritoriju, ali neće povući agresivni ili osvajački potez koji priželjkuju u Zapadnim ratnim, obaveštajnim i filmskim laboratorijama.
Ratna limunada režirana u Vašingtonu dobila je potpuno neočekivani preokret. Producenti se hvataju za glavu, scenaristi ubrzano prepravljaju tekst.
Više ne postoji rasplet u kome su oni pobednici. Više nema superheroja koji će u finišu dramatičnog blokbastera preokrenuti stvar u njihovu korist.
Na američkim bioskopskim blagajnama, čujemo da se već kače poruke:
„Taj film nećete gledati, projekcija se odlaže do daljnjeg“.
© AP Photo / Ukrainian Police Press Office Pripadnici granične straže Ukrajine
Pripadnici granične straže Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pripadnici granične straže Ukrajine

Srbija i Rusija

Ove godine smo saznali i u čemu se to konkretno ogleda pogubni uticaj Ruske Federacije na Srbiju o kome nas Zapad već godinama i decenijama upozorava.
Jer Moskva ne samo što se protivi nezavisnom Kosovu i jasno pruža podršku srpskoj vojsci kada albanski specijalci rešetaju Srbe na Severu Kosova, ne samo da pružaju apsolutnu diplomatsku zaštitu Republici Srpskoj...
Rusija je, naime, rešila, da svoj maligni uticaj ubaci i u, ni manje ni više, nego u gasovodne cevi. Baš podlo.
Tako je tokom 2021. godine proradio konačno „Balkanski tok“, a Vladimir Putin je garantovao Aleksandru Vučiću da će Srbija u vreme najveće energetske krize biti obezbeđena gasom i to po najpovoljnijim cenama.
Da užasni uticaj bude još kancerogeniji, Moskva zauzvrat od Beograda ne traži ama baš ništa. Nego još i pojačava srpsku vojsku helikopterima, protivvazdušnim sistemima i najsavremenijim raketama protiv tenkova na svetu.
Da ne i pominjemo taj skandal da je Rusija obezbedila da Srbija proizvodi vakcinu protiv virusa korona Sputnjik Ve, ili da Moskva sa Beogradom sprema najmoderniji centar za nuklearne tehnologije...
Zapad nas je na vreme upozoravao, ali Srbi neće da slušaju.
Srbi vole Rusiju, zamislite, čak i kad je to u njihovom najboljem interesu.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

EU i Otvoreni Balkan

Tokom 2021. godine Srbija je toliko napredovala na evropskim integracijama da je konačno iz Brisela čula i definitivnu poruku da oni ni ne planiraju nova članstva u Evropskoj uniji.
Posle odlaska Angele Merkel sa mesta nemačkog kancelara, koja je bila lokomotiva približavanja Balkana EU, kao da su ugašene i poslednje nade i najvećih evroentuzijasta. Rađa se nova Evropa.
Dakle, pozicija je sledeća: Srbija i preostale regionalne zemlje ne smeju da odustaju od evropskog puta, ali moraju da znaju da nikada tamo neće stići.
Što bi rekao onaj vojnik u Sloveniji s početka građanskog rata devedesetih – Mi bismo kao da se pridružimo, a oni nam, kao, ne daju.
U svakom slučaju, jalova mantra o otvaranju klastera i poglavlja mora da se fingira i da se nastavi, a neophodno je da i usklađujemo zakone, odluke i reforme sa otuđenom briselskom administracijom.
Tako je na redu promena Ustava Srbije u vezi sa pravosuđem, a pod palicom Venecijanske komisije. U skladu sa tim prepisivanjem odluka, Beograd je proširio i sankcije spoljnopolitičkom partneru Belorusiji kako ipak ne bismo previše naljutili činovnike iz EU.
Dosta im je već njihovih muka, što ne znaju više šta će sa neposlušnim Mađarima i Poljacima na primer.
Umesto puta u EU, Srbija, Albanija i Severna Makedonija formirali su Otvoreni Balkan koji bi trebalo da koristi svima.
Umesto Evropa zdaj (Evropa odmah), Slogan tog formata mogao bi da bude:
Evropa, nikad!
© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Otvoreni Balkan

Dara i Toma

Srbija je konačno dobila svoj prvi veliki film o genocidu u Jasenovcu. Gaga Antonijević snimio je „Daru iz Jasenovca“ čiju je televizijsku premijeru istovremeno na RTS i RTRS pratilo rekordnik 2.650.000 gledalaca.
Veliki rekord u bioskopima postigao je Dragan Bjelogrlić sa svojim filmom „Toma“ o legendarnom Tomi Zdravkoviću koga je u bioskopima pogledalo više od milion i sto hiljada gledalaca i to u doba korone.
Gagi i Bjeli ipak nije dovoljno da uživaju u slavi i uspesima već su se i fizički obračunali na filmskim susretima u Nišu, kada je „reditelj Tome nasrnuo na reditelja Dare“. Baš onako po srpski.
Za to vreme, region je gurao na medije i na festivale film „Quo vadis Aida“, o zločinu u Srebrenici. Umetničko delo ili politički pamflet, svakako je poslužio da se osveži sećanje na „zle momke“ u Republici Srpskoj u ovo politički trusno vreme. Nije isključeno da je to bio nekome i cilj.
Svetki hit bila je južnokorejska serija „Skvid gejm“ koju je pogledalo više od 111 miliona gledalaca. Valjda i zbog toga jer je radnja smeštena u mračni svet u kom se ljudi sa margine bore nemilosrdno jedni protiv drugih u dečijim igrama. Pobednici uzimaju milione, gubitnici ostaju bez života.
Distopija ili stvarnost, mnogi su se pitali.
© Foto : Aleksandar LeticDara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Dara iz Jasenovca

Bebi bum

Nije sve tako apokaliptično. Srbi su konačno rešili da od sledeće godine u krenu rat protiv najljućeg neprijatelja – biološkog nestanka.
Ali umesto da vode ratove moraće da vode ljubav.
Država je odlučila da novopečenim roditeljima za svako prvo dete uplati po 300 hiljada dinara.
Očekuje se i pojačana aktivnost u Studentskim domovima.
Svaki studentski par koji bude dobio bebu, privremeno neće morati da se sekira oko fakulteta. Njima će biti zamrznuti ispitni rokovi dok menjaju pamperse i polažu najvažniji ispit roditeljstva.
I dok svet strahuje od novog „velikog praska“ zbog naoštrenih odnosa velikih sila, Srbiju bi trebalo da očekuje – bebi bum.
Vlada je odrešila kesu, samo bi trebalo biti oprezan:
Decu ne donose računi iz banke
Već ih rađaju majke!
© Sputnik / Lola ĐorđevićDeca u narodnoj nošnji
Deca u narodnoj nošnji - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Deca u narodnoj nošnji

Sport

Ni rivali ni stroga kovid pravila nisu uspeli da zaustave Novaka Đokovića u pohodu na sve moguće rekorde u istoriji tenisa.
Ostao je sam na vrhu liste svih vremena i čekamo samo da uzme još jedan grend slem turnir i da zauvek zapuši usta lopticom svim mrgudima, sumnjičavcima i kritičarima.
Ako ga u tom pohodu ne smečuju strogi vakseri.
I naravno, ostalo mu je da uzme zlato na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.To mu na žalost nije pošlo za rukom na Olimpijadi u Tokiju.
Ipak, tamo je Srbija opet srušila rekord osvojivši devet medalja od kojih su tri zlatne. Opet smo pokazali da ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo.
Najsjajnijim odličjima okićeni su tekvondistkinja Milica Mandić, karatistkinja Jovana Preković, ali i naši vaterpolisti.
Ipak, najviše su ove godine pozitivno iznenadili fudbaleri, na koje već godinama bacamo drvlje i kamenje.
Crvena zvezda i Partizan prezimiće u evropskim kupovima, a reprezentacija Srbije pod palicom Dragana Stojkovića Piksija spektakularno se plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru. Ronalda i Portugal srušili smo u istorijskoj utakmici i to na protivničkom terenu.
I tako, ako je 2021. bila Srbija do Tokija, sledeća je Srbija do Katara!
Što bi rekli u filmu Montevideo Bog te video:
Bićemo prvaci sveta!
© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković podiže trofej za najboljeg tenisera 2021. godine
Novak Đoković podiže trofej za najboljeg tenisera 2021. godine - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Novak Đoković podiže trofej za najboljeg tenisera 2021. godine

Zaključak

Te 2021. godine Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao je mitropolita zagrebačko ljubljanskog Porfirija za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.
Zvanično je počeo da se gradi i Beogradski metro na koji s čekalo decenijama, a otvoren je i spomenik Stefanu Nemanji u glavnom gradu Srbije, koji je uradio ruski vajar Rukavišnjikov. Završena je i Kula Beograd, najviša u ovom delu Evrope, narod je protestovao protiv Rio Tinta, a vlast „povukla ručnu“ sa eksploatacijom litijuma tako da se i globalno i lokalno očekuje stvarna ali i ideološka borba za zaštitu životne sredine.
Srbi su u jednom trenutku počeli da lože blato umesto uglja, pa su ostali bez struje. Građeni su autoputevi, obilaznice tuneli. Građani su dobijali od države redovan džeparac, penzioneri naročito.
Rusi su prvi u istoriji počeli da snimaju igrani film u svemiru. Završen je Severni tok 2. Kompanija Fejsbuk je promenila ime. Čelzi je osvojio Ligu šampiona, a Italijani Evropsko prvenstvo u fudbalu. Žan Pol Belmondo se preselio u nebesku kinoteku.
Obeleženo je 200 godina od rođenja Dostojevskog. U Pasjanu, srpskom selu na Kosovu i Metohiji srušen je rekord po broju rođenih beba...
Napustili su nas Đorđe Marjanović, Đorđe Balašević, Miroslav Lazanski, Mira Furlan, Atanasije Jevtić, Vlasta Velisavljević, Predrag Živković Tozovac, Miloš Šobajić, Marina Tucaković, Minja Subota, Ivan Tasovac, Merima Njegomir i mnogi koje smo voleli...
© Sputnik / Lola ĐorđevićVatromet na Savskom trgu u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva
Vatromet na Savskom trgu u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Vatromet na Savskom trgu u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva

Čestitka

Bila je to tužna godina. Bez mnogo zagrljaja i radosti. Deca su više učila od kuće nego u školama. Nismo plesali na koncertima i u pabovima. Nismo slavili u kafanama.
Bila je to ratna godina.
Godina buke i gneva sa televizijskih ekrana i društvenih mreža.
Godina stvarnih i izmišljenih afera.
Godina krcatih bolnica.
Godina otuđenja.
Srećna Nova 2022!
Verujemo i nadamo se – godina velike katarze i preokreta.
Sputnjik vam želi da budete živi i zdravi.
A neka se novo srećno doba za čovečanstvo opet računa od 2022. godine.
Pa da se na dočeku 2023. – izljubimo kao ljudi.
Živeli!
Spektakularni vatromet u Beogradu na vodi - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
DRUŠTVO
Spektakularan doček Nove godine u Srbiji: Beograd se video iz svemira /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala