- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Misteriozna zona ultraniskih brzina iz središta Zemlje: Novo otkriće

© Sputnik / Alexander Liskin / Uđi u bazu fotografijaModel unutrašnje strukture Zemlje
Model unutrašnje strukture Zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Nova otkrića u vezi sa zonom ultraniskih brzina (ULVZ) — misterioznom strukturom koja se nalazi između Zemljinog omotača i jezgra — ukazuju na mogućnost da su nastala iz istih događaja koji su prethodili formiranju Meseca.
U toj zoni, naime, seizmički talasi drastično smanjuju brzinu, prema nekim istraživanjima i do 50 odsto.
Kako je preneo Nature Geoscience“, unutrašnja struktura ULVZ-a konzistenta je sa poreklom bazalnog okeana magme koji je u početku činio spoljašnji deo Zemlje.
Istraživanje je predvodio Surija Pačaji sa univerziteta u Juti, a učestvovali su, između ostalih, i naučnici sa Nacionalnog univerziteta Australije. Tim je koristio na hiljade kompjuterski modifikovanih seizmičkih talasa da bi istražili ULVZ ispod Koralnog mora između Australije i Novog Zelanda.
To područje je izabrano zbog velike učestalosti zemljotresa i seizmičkih talasa koje ti događaji oslobađaju.
Prema rečima profesora sa australijskog univerziteta Hrvoja Tkalčića, struktura ULVZ-a je dugo bila naučna misterija, ali su nova otkrića pomogla da se razvije najjasnija slika do sada.
„Koristeći napredak u seizmologiji i matematičkoj geofizici na Nacionalnom univerzitetu Australije pokazali smo da se ULVZ sastoje od slojeva. Tokom milijardi godina oblikovanja i preoblikovanja Zemlje, te zone su se uzburkale blizu jezgra planete, ali su uglavnom ostale netaknute. To je kao jaje u kolaču koje se ne meša sa drugim sastojcima, uprkos stalnom mešanju svuda oko njega“, objasnio je on.
Nova naučna otkrića nazvao je značajnim probojem koja rasvetljavaju ne samo tragove o tome kako se u ranoj fazi Zemlja formirala, već i potvrđuju da su ULVZ skupine ostataka procesa koji su prilično isti kao i pre nekoliko milijardi godina.
Pačaji je istakao da najviše iznenađuje otkriće da ULBZ nisu tako homogeni kao što su naučnici ranije mislili, već „sadrže snažne strukturne i kompozicione varijacije unutar sebe“.
Nasin rover - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Crvena planeta iz potpuno nove perspektive: Objavljeni detaljni snimci sa Marsa /video/
Najveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Kinesko nebesko oko“ detektovalo koherentno međuzvezdano magnetno polje
Ilustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Lovac na asteroide poslao prve snimke iz svemira /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala