- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Kinesko nebesko oko“ detektovalo koherentno međuzvezdano magnetno polje

© AP Photo / Xinhua/Liu XuNajveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini
Najveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Koristeći sferični radio teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST), takođe nazvan i „Kinesko nebesko oko“, naučnici su dobili tačnu jačinu magnetnog polja u molekularnom oblaku, regionu međuzvezdanog medija (prostora) koji izgleda spreman da formira zvezde.
Magnetna polja su suštinski, ali često „tajni“ sastojci međuzvezdanog prostora i procesa stvaranja zvezda. Veo tajne koji pokriva međuzvezdana magnetna polja može se pripisati nedostatku eksperimenata.
Koristeći sferični-radio teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST), međunarodni tim koji predvodi dr Li Di iz Nacionalne astronomske opservatorije Kineske akademije nauka je dobio tačnu jačinu magnetnog polja u molekularnom oblaku L1544 — regionu međuzvezdanog prostora koji izgleda spreman da formira zvezde.
Tim je koristio takozvanu tehniku HI uske samoapsorpcije (HINSA), koju su prvi osmislili Li Di i Pol Goldsmit na osnovu podataka iz teleskopa „Aresibo“ 2003. godine.
FAST-ova osetljivost je omogućila jasno otkrivanje Zemanovog efekta. Rezultati sugerišu da takvi oblaci postižu superkritično stanje, tj. da su pripremljeni za kolaps ranije nego što standardni modeli ukazuju.
„FAST-ov dizajn fokusiranja radio-talasa na kabinu sa kablovima rezultira čistom optikom, što je od vitalnog značaja za uspeh HINSA Zemanovog eksperimenta“, rekao je dr Li.
Studija je objavljena u četvrtak u časopisu Nejčer.
Najveća i najvažnija istraživanja CERN-a obavljaju se u Velikom hadronskom sudaraču, podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici Švajcarske i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Akcelerator čestica u CERN-u počinje ponovo da radi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala