- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Akcelerator čestica u CERN-u počinje ponovo da radi

© East NewsNajveća i najvažnija istraživanja CERN-a obavljaju se u Velikom hadronskom sudaraču, podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici Švajcarske i Francuske
Najveća i najvažnija istraživanja CERN-a obavljaju se u Velikom hadronskom sudaraču, podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici Švajcarske i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Džinovski akcelerator čestica u CERN-u u blizini Ženeve u Švajcarskoj počeće ponovo da radi nakon trogodišnjeg gašenja i pauze zbog pandemije kovida 19. Veliki hadronski sudarač (LHC) – poznat po svojoj ulozi u otkriću Higzovog bozona ili „božanske čestice“ vraća se „na posao“ u martu 2022. godine nadograđen i poboljšanih performansi.
U toku je testiranje sudarača i kalibracija nove opreme. Sada se priprema za eksperimente koji bi fizičarima mogli dati podatke potrebne za proširenje teorije standardnog modela, što je najbolji opis interakcije čestica i sila.
Fil Olport sa Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji kaže da bi nadogradnje mogle da omoguće nova merenja koja nam daju uvid u to kako se Higzov bozon raspada, što će razjasniti kako se uklapa u standardni model.

„Ova merenja stavljaju akcenat na ono što se dešava pri najvišim energijama koje možemo da dosegnemo, što nam daje informacije o pojavama u vrlo ranom univerzumu. Ona će nam takođe omogućiti da testiramo ideje koje nisu u potpunosti opisane standardnim modelom, kaže Olport.

Ovo uključuje misterije koje su mučile fizičare decenijama, kao što je takozvani problem hijerarhije, koji se bavi ogromnim neskladom između mase „božanske čestice“ i mase drugih fundamentalnih čestica, kao i pitanja tamne energije i tamne materije, neobjašnjivih pojava koje stvaraju veći deo univerzuma.
„Sve ove stvari zahtevaju proširenja standardnog modela fizike čestica, a sve te teorije daju neka predviđanja. Najbolje mesto za testiranje tih predviđanja je obično u najvećoj mogućoj energiji“, kaže Olport. On navodi da nadogradnja sudarača takođe otvara put potpuno novim zapažanjima koja signaliziraju odstupanje od standardnog modela.
Deo nadogradnje bio je da se poveća snaga injektora koji dovode visoko ubrzane snopove čestica u kolajder. Pre poslednjeg gašenja 2018. godine, protoni su mogli da dostignu energiju od 6,5 teraelektronvolta, ali nadogradnjom se sada to može pomeriti na 6,8 teraelektronvolta.
Rende Stirenberg iz CERN-a kaže da će ovi snažniji snopovi izazvati sudare pri energijama većim nego ikada ranije, a druge nadogradnje u budućnosti će takođe omogućiti da se više čestica sudara u isto vreme, prenosi portal „Nju sajentist“.
Već postoje planovi za dalja poboljšanja 2024. godine, koja će suziti snop LHC-a i drastično povećati broj sudara koji se dešavaju. U 2018. godini zabeleženo je oko 40 sudara svaki put kada bi impuls protona prošao jedan pored drugog, ali nadogradnje će ga izvesti na između 120 i 250. U tom trenutku, LHC će poprimiti novo ime, Veliki hadronski kolajder visoke svetlosti, i trebalo bi da počne eksperimente 2028.
Ostaje još mnogo testova koje treba izvršiti pre nego što se snaga novih komponenti oslobodi. Naučnici u CERN-u se nadaju da će to završiti do kraja februara, a zatim polako doći do malog broja sudara punom snagom u maju. Učestalost ovih sudara će biti povećana u junu, kada Stirenberg kaže da će početi „smislena“ fizika.
Cern  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Eksperiment koji menja fiziku: Da li su naučnici na pragu otkrića pete sile /video/
Veliki hadronski sudarač  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2020
Ruski fizičari rešili jedan od problema Velikog hadronskog sudarača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala