- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Lovac na asteroide poslao prve snimke iz svemira /foto/

© Wikipedia / NASA/JHUAPL/Steve Gribben/Public domainIlustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos
Ilustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Letelica DART, lansirana u svemir u probnu misiju skretanja sa putanje asteroida koji bi mogao da postane pretnja po Zemlju, poslao je prve fotografije.
Teleskopska kamera letelice koju je lansirala NASA zabeležila je snimke na udaljenosti od oko 3,2 miliona kilometara od Zemlje. Na njima se vidi nekoliko desetina zvezda koje se ističu u odnosu na crnu boju svemira. Radi se o zvezdama u blizini sazvežđa Persej, Ovan i Bik.
Na osnovu ovog snimka, stručnjaci NASA odredili su kako je kamera na DART-u usmerena u odnosu na letelicu. Na osnovu toga moći će da usmere letelicu, kako bi bilo načinjeno još snimaka.
DART se kreće ka dvostrukom sistemu asteroida Didimos. Njegova kamera snimiće ta dva asteroida koji se kreću u paru, Didimos i Dimorfos pre nego što udari u Dimorfos kako bi ih skrenuo sa putanje.
Očekuje se da DART stigne na cilj krajem septembra 2022. godine. Nijedan od ova dva asteroida ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali je skretanje sa putanje važno kao mogućnost ukoliko se pojavi neki asteroid koji bi mogao da ugrozi našu planetu, objavila je NASA.
Spektakularni vatromet u Beogradu na vodi - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
DRUŠTVO
Spektakularan doček Nove godine u Srbiji: Beograd se video iz svemira /video, foto/
Lansirana svemirska letelica Dart  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Lansirana svemirska letelica koja bi u budućnosti mogla da spase Zemlju opasnog scenarija /video/
Asteroid — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Tri asteroida približavaju se Zemlji: Stižu u razmaku od deset dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala