- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Lansirana svemirska letelica koja bi u budućnosti mogla da spase Zemlju opasnog scenarija /video/

© AP Photo / Bill Ingalls/NASALansirana svemirska letelica "Dart"
Lansirana svemirska letelica Dart  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Američka agencija NASA lansirala je svemirsku letelicu "Dart" u probnu misiju skretanja putanje asteroida koji predstavljaju potencijalnu ili realnu opasnost za Zemlju.
Svemirska letelica je lansirana na put dugačak 6,8 miliona milja sa misijom da se sruši na jedan svemirski satelit Dimorfos sličan malom Mesecu da bi se videlo da li se asteroidi mogu odvratiti od mogućeg sudara sa Zemljom, prenosi Rojters.
"Dart" je lansiran sinoć u 22:21 na raketi nosaču tipa Falkon 9 u vlasništvu kompanije "Spejs iks" iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji kao prvi planetarni odbrambeni sistem.
Plan je da se robotska svemirska letelica "Dart" sruši na Dimorfos brzinom od 24.100 kilometara na sat kako bi minimalno promenila putanju tog nebeskog tela.
Ako misija uspe to će značiti da NASA, ali i druge svemirske agencije mogu da promene putanju nekog asteroida koji ide ka Zemlji i spreče katastrofalni udar i mogući smak sveta.
Kapsula "Dart", veličine automobila, odvojila se od noseće rakete nekoliko minuta nakon lansiranja i nastavila svoje 10-mesečno putovanje u duboki svemir, nekih 6,8 miliona milja od Zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala