- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bitka koja prevazilazi Mađarsku: Tramp čuva leđa Orbanu na koga su krenuli EU i globalisti

© AFP 2023 / MARK WILSONTramp i Orban
Tramp i Orban - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Podrška koju je bivši američki predsednik Donald Tramp pružio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, pred izbore u Mađarskoj, prirodna je i očekivana. Ova dvojica političara dele iste vrednosti, konzervativne i hrišćanske.
Istoričar Saša Adamović podseća na veze koje su postojale između dvojice političara tokom Trampovog mandata u Beloj kući, između 2016. i 2020.
Donald Tramp i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SVET
Tramp podržao Orbana
Orban je bio jedan od prvih evropskih političara koji su 2016. podržali Trampovu kandidaturu protiv Hilari Klinton, podseća naš sagovornik. U to vreme, Orban je rekao da više voli Trampa zbog njegovih antiterorističkih stavova i protivljenja „izvozu demokratije“.
Tramp i Orban – tradicionalne i hrišćanske vrednosti
Orban je bio i gost u Beloj kući 2019. Tu posetu opstruisali su američki mejnstrim mediji, kao i „duboka država“, ali tada se prvi put videlo koliko zajedničkih ideja dele dvojica državnika. Orbanova podrška Trampu ponovljena je i pred predsedničke izbore protiv Džoa Bajdena 2020, dodaje Adamović, kada je izjavio da navija za Trampov reizbor, jer je ono što on predstavlja „dobro za Centralnu Evropu“.
„Sada bismo mogli da kažemo da bivši predsednik Tramp uzvraća Viktoru Orbanu i zahvaljuje mu se za njegovu doslednu podršku“, objašnjava Adamović.
Da dvojica političara dele zajedničke, konzervativne i hrišćanske vrednosti, vidi se u onome što su činili tokom svojih mandata.
Trampova podrška izražena je rečima koje su slične onima kojima je hvalio Orbana i 2019. kada su se sreli u Beloj kući. On je, podsećamo, dao „potpunu podršku“ Orbanu i u saopštenju tim povodom poručio da mađarski premijer iskreno voli svoju zemlju i želi bezbednost za svoj narod.
„Viktor Orban iskreno voli svoju zemlju i želi bezbednost za svoj narod. Uradio je veliki i sjajan posao u zaštiti Mađarske. Zaustavio je ilegalne migracije, otvorio je radna mesta, poboljšao trgovinu i trebalo bi da nastavi da radi svoj posao nakon predstojećih izbora. On je jak lider i svi ga poštuju. Ima moju podršku za reizbor na mestu premijera“, naveo je Tramp u saopštenju.
Donald Tramp i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2020
Orban: Navijam za Trampa
Orbana i Trampa povezuju ideje otpora globalizmu, ilegalnim migracijama i privrženost tradicionalnim vrednostima hrišćanske civilizacije, objašnjava direktor Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić.
„Zbog toga je logično da Tramp da podršku Orbanu, koji, kao i Tramp, pokušava da vodi politiku koja se vodi interesima sopstvene nacije, a tek posle su obaveze prema Briselu, odnosno NATO-u. Tako da to nije neočekivano“, smatra on.
Orban uživa ugled kod američkih konzervativaca
Orban, već dugo uživa ugled u konzervativnim političkim krugovima Amerike, naglašava Adamović. To se vidi i iz toga da je veliki broj predstavnika konzervativne Amerike posetilo Budimpeštu. Među njima, bili su i filmska zvezda i ikona američkog konzervativnog pokreta, Čak Noris, kao i vodeći konzervativni novinar „Foks njuza“ Taker Karson.
Aleksandar Vučić sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom  - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SRBIJA
Vučić u Mađarskoj na demografskom samitu
„Karson je, u svojim izveštajima iz Budimpešte govorio o tome kako se od Mađarske može mnogo naučiti“, kaže Adamović i dodaje da je prošle godine, u septembru, bivši Trampov potpredsednik Majk Pens prisustvovao Četvrtom demografskom samitu, skupu koji je afirmisao hrišćanske vrednosti.
Izbori u Mađarskoj prevazilaze mađarske okvire
„Trampova podrška Orbanu imaće, ne samo zato što je prilično odjeknula u svetu, itekako uticaja na mađarske konzervativne birače jer se Orban po prvi put suočava sa situacijom u kojoj ujedinjena opozicija, uz podršku Brisela, želi da ga svrgne sa vlasti“, ističe Adamović.
Ulozi na izborima su veliki, s obzirom da značaj ovih izbora prevazilazi mađarske okvire. Utoliko je Orbanu Trampova podrška značajna, dodaje on. U EU se javljaju tendencije koje će pokušati da promene vlast, ne samo u Mađarskoj, nego i u Poljskoj. Ove dve države, u kojima je vlast izrazito konzervativna, nalaze se u okruženju EU, koja je prilično levo-liberalno orijentisana.
Trampova podrška pokazuje Orbanovoj izbornoj bazi da mađarski premijer uživa podršku u nekim uticajnim krugovima u SAD, koji Orbana smatraju za ozbiljnog političara sa kojim Vašington ima nameru da razvije dobre odnose, zaključuje Paić.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Orban uzvraća udarac: Ko će pobediti u sukobu dva sveta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala