Orban: Navijam za Trampa

© AP Photo / AP Photo/Manuel Balce CenetaDonald Tramp i Viktor Orban
Donald Tramp i Viktor Orban - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da navija za reizbor američkog predsednika Donalda Trampa, jer je ono što on predstavlja „dobro za Centralnu Evropu“.

Orban rekao je da je bio u kuhinji kada ga je sinoć pozvao Tramp i da su dugo razgovarali o pandemiji korona virusa u Sjedinjenim Državama, predstojećim američkim predsedničkim izborima i bilateralnim pitanjima.

„Ono što predsednik Tramp predstavlja, dobro je za Centralnu Evropu, zbog čega navijamo – bar ja lično – da on pobedi na izborima“, rekao je Orban državnom radiju.

U julu 2016. godine Orban je bio prvi evropski lider koji je javno podržao Trampovu predsedničku kandidaturu. U to vreme Orban je rekao da više voli Trampa zbog njegovih antiterorističkih stavova i protivljenja „izvozu demokratije“.

Mađarska vlada suočena je sa kritikama Evropske unije zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti i vladavine zakona, uključujući pitanja medijskih sloboda, manjinskih prava, izbornog sistema i akademskih i verskih sloboda.

Orban je takođe rekao da se sve češće dešava da danas državni lideri neformalno razgovaraju telefonom i grade lične odnose, umesto da se oslanjaju na formalne diplomatske kontakte, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala