- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peter Sijarto odlikovan ruskim Ordenom prijateljstva /foto/

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i Sergej Lavrov
Ministri spoljnih poslova Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i  Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uručio je svom mađarskom kolegi Peteru Sijartu Orden prijateljstva za zasluge u razvoju bilateralnih odnosa.
„Dobio sam Orden prijateljstva od mog prijatelja i kolege Sergeja Lavrova, koji mi je dodelio predsednik Rusije za zasluge u razvoju bilateralnih odnosa. Ponosan sam što smo, uprkos izuzetno nepovoljnim globalnim i regionalnim događajima poslednjih godina, uspeli da održimo saradnju sa Moskvom na osnovu međusobnog poverenja, u skladu sa našim nacionalnim interesima i uz poštovanje naših savezničkih obaveza“, napisao je Sijarto na Fejsbuku.
On je nabrojao dostignuća rusko-mađarskih odnosa u protekloj godini: isporuke Mađarskoj vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i zaključivanje ugovora o kupovini gasa što je Mađarskoj omogućilo da se uspešno bori protiv pandemije i energetske krize u Evropi.
„Vodimo otvorenu i poštenu spoljnu politiku: radimo ono što govorimo. Za razliku od onih naših prijatelja koji, paralelno sa verbalnom kritikom, sklapaju ogromne poslove sa Rusijom i u Rusiji“, istakao je Sijarto.
U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštili su da nagrada predstavlja priznanje za „doprinos mađarskog kolege razvoju partnerskih i budućnosti orijentisanih odnosa između naših zemalja“, saopštila je ruska diplomatska služba.
Odgovarajući ukaz o odlikovanju Sijarta predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. novembra 2021. godine. Kako se navodi u ukazu, mađarski ministar spoljnih poslova je odlikovan za veliki doprinos razvoju rusko-mađarskih odnosa i industrijske i investicione saradnje.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Ruski diplomata o ugovoru između Mađarske i „Gasproma“: Niko nema pravo da zapoveda Budimpešti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala