- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno, poručio je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
„Važno mi je da ljudi ovde osete da Republika Srpska postoji, da ima snagu i da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće. Mislim da sam u tome uspeo i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH“, rekao je Dodik, gostujući u emisiji „Telering“ na RTRS-u.
Povodom 9. januara biće održana svečana akademija, naveo je Dodik, ističući da će biti pokazano da je Srpska i posle 30 godina postala svesna sebe i svojih ustavnih ovlašćenja.
Kako je najavio, Republika Srpska će već u januaru formirati svoj Visoki sudski i tužilački savet.

„Počinje nova faza“

Dodik je naglasio da, nakon što je prekinut prenos nadležnosti na nivo BiH, počinje nova faza u kojoj će Republika Srpska pokazati sposobnost da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH.
Za svojih 30 godina Srpska je pokazala dostojanstvo, a na putu razvoja ostaće i dalje, s ciljem stvaranja povoljnog ambijenta ne samo za Srbe, već za sve građane, naveo je Dodik.
„Svojim nastojanjem da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasiljem visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima“.
Dodik je naveo da se Republika Srpska pridržava onoga što je zapisano u Ustavu, a da nikada na koncept unitarne BiH neće pristati. Ukazao je i da formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocena da BiH bez takvog „tronošca“ ne može da funkcioniše.
Sav nered su, kako je istakao, stvorili stranci, pa tako ni vraćanja u zajedničke institucije nema sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
Dodik odgovorio na nove američke pretnje sankcijama
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
REGION
Dodik: Ministarka spoljnih poslova Nemačke nema pojma životu u BiH
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala