- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Ministarka spoljnih poslova Nemačke nema pojma životu u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nova ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da, kako je rekao, "nema pojma o životu u BiH" jer nikada nije bila tamo.
Dodik je u intervjuu za nemački "Velt" napomenuo da zna šta znači početak mandata i da nova ministarka ima svoje ambicije.
"Meni se uvođenje sankcija ne čini primerenim za nemačku demokratiju. Zašto bi Nemačka, ili bilo koja druga država, trebalo da vlada našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima. Na ovu funkciju sam izabran sa 60 odsto glasova. A ministarka predstavlja stranku koja nije najveća u Nemačkoj. Možda joj je potreban brz uspeh i misli da ovde može nešto da postigne. Uspeh se meri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikada nije bila ovde", izjavio je Dodik, a prenosi RTRS.
Dodik je rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju da imenuju potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a da ga potvrdi Savet bezbednosti UN.

"Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin (Kristijan) Šmit mora da prođe kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo da dozvolimo da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svetu, pa nije visoki predstavnik", rekao je Dodik.

Naglasio je da, ako Nemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može da se očekuje da će Rusija da podrži njen predlog za visokog predstavnika.
"Lično sam se sreo sa Putinom mnogo puta, pa i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresovan da po svaku cenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nije kao nemačka ministarka", poručio je Dodik.
On je ponovio da ne želi otcepljenje, nego zaštitu Ustava BiH.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala