00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
16:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
U kojoj književnoj epohi živimo
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Život je kao boks: Naučite da primate udarce, ali zadate pobednički
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Prečnik stranim rečima i izrazima“
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Neko laže: Tramp ili Zelenski
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski endokrinolog: Najpopularnija hrana u doručku vrlo je štetna

© Foto : PixabayEngleski doručak
Engleski doručak - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Namirnice poput slatkog peciva i mesnih proizvoda, kao i pića poput čaja i kafe natašte izuzetno su štetne ako se konzumiraju za doručak, navodi endokrinolog Anastasija Tarasko je u intervjuu za Sputnjik.
„Jaki čajevi i kafa bez ičega na prazan stomak iritiraju sluzokožu gastrointestinalnog trakta i ne daju energiju koja je telu potrebna“, navodi ona.
Prema rečima endokrinologa, najštetnije su slatke namirnice poput peciva, kolača, bombona i jer sadrže velike količine ugljenih hidrata koji se brzo apsorbuju i izazivaju povećanje glukoze u krvi, a istovremeno izazivaju brz osećaj gladi i mogući su bolovi.

„Masno meso, suvo i dimljeno meso i kiseli krastavci su teško svarljive namirnice. Posle ovakvog doručka, po pravilu se javlja pospanost i opada učinak“, objasnila je Taraskova.

Specijalista preporučuje poštovanje pravila da u obroku bude približno jedna četvrtina proteina.
„To mogu biti jaja, sveži sir, ćuretina, piletina, neka vrsta nemasne ribe. Polovina – povrće i voće, druga četvrtina – drugi ugljeni hidrati ili kaša od celih žitarica“, savetuje endokrinolog i precizira da u obroke unosimo male količine zdravih masti kao što su nerafinisana biljna ulja i orašasti plodovi.
Bezglutenski obrok - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
DRUŠTVO
Lekari otkrili vreme doručka koje produžava život
Pahuljice - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
RUSIJA
Ruski lekari savetuju: Izbacite „instant“ kaše, musli i smuti za doručak — oni su najštetniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala