- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Brisel „ispravlja“ sporni Inckov zakon – objavio „Gardijan“

© AP Photo / Francisco SecoOliver Varhelji
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Zvaničnici EU rade na „ispravljanju“ zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko nakon što su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu, piše Gardijan.
Izvori britanskog dnevnika navode da je na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zaključeno da je „Inckov zakon“ odgovoran za aktuelnu krizu u BiH.
Prema pisanju lista, tokom susreta sa delegacijom EU u BiH Varhelji je dao svoju „iskrenu procenu“ da je Incko „odgovoran za aktuelnu političku krizu i delegetimizaciju OHR-a“.
„Inckove izmene ne mogu biti osporene sa tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je (zakon) nametnut poslednjeg dana njegovog mandata, predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka, treba da bude donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti“, rekao je Varhelji tokom sastanka 25. novembra.
List piše da je Varhelji svojim kolegama u EU preneo da je rukovodstvo bosanskih muslimana izrazilo želju da ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi mogao da podstakne predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu učestvuju u radu zajedničkih institucija.
Gardijan podseća da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „proteklih nekoliko meseci na meti optužbi da pokušava da otcepi Republiku Srpsku“.
List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodeljena i da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH, prenela je RTRS.
Sedište Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Brisel odbacio tvrdnje o dogovoru evropskog komesara za proširenje i vlasti Republike Srpske
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Udar iz Sarajeva na Mađarsku? Željka Cvijanović nazvala specijalnim ratom pisanje pojedinih medija
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Predlog iz Sarajeva da se Orbanu zabrani ulazak u BiH nakon izjava o Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala