- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Brisel odbacio tvrdnje o dogovoru evropskog komesara za proširenje i vlasti Republike Srpske

© AFP 2023 / Emmanuel DunandSedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
Portparol Evropske komisije Peter Stano odbacio je tvrdnje pojedinih političara iz BiH i pisanja medija o navodnom dogovoru između evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i vlasti Republike Srpske o održavanju posebne sednice Narodne skupštine RS (NSRS), na kojoj je pokrenut proces prenosa nadležnosti sa državnog na nivo entiteta RS.
„Stav EU u pogledu sednice NSRS, održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama komesara Varheljija tokom poseta BiH. Kako je ranije istakao komesar Varhelji, rušenje državnih institucija odvelo bi BiH dalje od usklađivanja s pravnom tekovinom EU i stavilo bi put u EU na čekanje“, rekao je Stano.
To bi se, kako je dodao, negativno odrazilo na poslovanje i građane BiH.
„Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom saopštenju Kvinte i EU objavljenom 10. decembra, gde smo vrlo jasno naglasili da su zaključci NSRS korak ka eskalaciji i slepa ulica“, naglasio je Stano, prenosi Tanjug.
Ponovio je da je EU nedvosmisleno opredeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jasnu i verodostojnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rešavanje trenutne političke krize.
„Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini“, poručio je Stano.
Objavljivanje dokumenta sa potpisom šefa Delegacije EU u Sarajevu Johana Satlera o navodnom dogovoru evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o održavanju sednice NSRS o prenosu nadležnosti sa BiH na Srpsku, izazvao je različita reagovanja Sarajeva i Banjaluke.
Dok političko Sarajevo traži objašnjenje od EU i upozorava da u BiH više ništa neće biti isto, iz Banjaluke negiraju bilo kakav dogovor Dodika sa Varheljijem o sednici NSRS o prenosu nadležnosti.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Udar iz Sarajeva na Mađarsku? Željka Cvijanović nazvala specijalnim ratom pisanje pojedinih medija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala