- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predlog iz Sarajeva da se Orbanu zabrani ulazak u BiH nakon izjava o Srpskoj

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Naša stranka iz BiH pokrenula je inicijativu da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zabrani poseta Sarajevu nakon njegovih izjava na konferenciji za medije u utorak, među kojima je najavljena finansijska pomoć Republici Srpskoj i protivljenje uvođenju sankcija srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku koje je predložila Nemačka.
Iz te stranke Orbana su nazvali rasistom, zbog, kako tvrde, izjava o muslimanima.
"Viktor Orban je svojim pitanjem kako u Evropsku uniju integrisati dva miliona muslimana, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasista", saopšteno je iz Naše stranke.
Oni smatraju da će takve konstatacije doprineti porastu evroskepticizma, a kako navode, posebno jer dolaze nakon najavljene finansijske pomoći Dodiku.
"Međutim, s obzirom na činjenicu da to pitanje postavlja kao jedan od lidera Evropske unije, neophodno je određenje i ostalih lidera o toj temi da vidimo ko deli a ko ne njegov stav. Da li još neko misli da su muslimani problem za Evropsku uniju? Orbanu se ne sme dopustiti da bude usamljeni glas kad su muslimani Bosne i Hercegovine u pitanju, jer ćutanje o tome je znak odobravanja. Onda s pravom i muslimani, ali i svi ljudi kojima su antifašizam i antirasizam temeljni moralni orijentiri nemaju nijedan razlog da se okreću ka Evropskoj uniji. Ovakve izjave doprineće porastu evroskepticizma. Tim više jer dolaze nakon najavljene finansijske pomoći Miloradu Dodiku", navode oni.
Orbana je u posetu Sarajevu, inače, pozvao predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Orban: Definitivno treba da sprečimo sankcije protiv Dodika
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
REGION
Orban potvrdio da Mađarska ulaže 100 miliona evra u Republiku Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala