- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet protiv nekoliko osoba iz Srpske zbog „napada na ustavni poredak“

© tuzilastvobih.gov.baZgrada Tužilaštva BiH
Zgrada Tužilaštva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
U Tužilaštvu BiH vodi se predmet protiv nekoliko osoba iz Republike Srpske zbog sumnje da su počinili krivično delo "napad na ustavni poredak".
RTRS nezvanično saznaje da je istraga otvorena po prijavi više lica, a odnosi se na period od septembra i na aktuelnu političku situaciju.
Lideri opozicionih partija dobili su poziv Tužilaštva BiH kako bi u svojstvu svedoka bili saslušani u ovom predmetu, ne precizirajući tačno o čemu je konkretno reč.
Predsednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da će se odazvati pozivu Tužilaštva da 21. decembra da izjavu. U pozivu koji mu je uručen navodi se da se pred Tužilaštvom BiH vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za činjenje krivičnog dela "napad na ustavni poredak" i da se Nešić poziva da da izjavu u svojstvu svedoka.
Predsednik PDP-a Branislav Borenović rekao je za RTRS da je dobio poziv da utorak, 21. decembra, da izjavu u svojstvu svedoka, ali da će se, zbog ranije preuzetih obaveza, odazvati u sredu.
Lideri vladajućih stranaka potvrdili su za RTRS da poziv Tužilaštva još nisu dobili, ali očekuju da će biti saslušani u svojstvu osumnjičenih, kao što su to već objavili pojedini mediji.

Dodik: Mi branimo Ustav, ne urušavamo ustavni poredak

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je BiH nakrivo nasađena zemlja, u kojoj je moguće da oni koji se zalažu za Ustav budu tuženi za urušavanje ustavnog poretka.
Mi branimo Ustav i ne znam kako se to može tumačiti kao napad na ustavni poredak, rekao je Dodik, komentarišući predmet koji se vodi u Tužilaštvu BiH protiv nekoliko osoba iz Republike Srpske zbog sumnje za činjenje krivičnog dela "napad na ustavni poredak".
Dodik je upitao kako je moguće da oni koji se zalažu za Ustav budu tuženi za urušavanje ustavnog poretka.
"U ovoj zemlji koja je "nakrivo nasađena" i koja se zove BiH, svašta se može desiti i sve se može tumačiti drugačije. Oni neka rade svoje, nije to važno. Mi ostajemo dosledni svome planu i u tome nas ne mogu zaustaviti ni prigovori sa strane, a kamoli priča o muslimanskim sudijama koje bi da vrate sistem "kadija te tuži kadija ti sudi"", rekao je Dodik u Ugljeviku.
Predsednici Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Srpska samo brani ono što joj je dato Dejtonom.
Upravo je predsednica Srpske, uz srpskog člana Predsedništva BiH, Vladu i vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini predlagač Deklaracije o ustavnim principima i četiri usvojene informacije o prenosu nadležnosti.
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Skupština Republike Srpske usvojila odluku o vraćanju nadležnosti
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
„Skupština Srpske je napustila Dejton“: Komšić traži hitnu reakciju zbog povratka nadležnosti RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala