- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Republike Srpske usvojila odluku o vraćanju nadležnosti

© YouTube/BN TV INFOSednica parlamenta Republike Srpske
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.
Zaključcima o prenosu nadležnosti predviđeno je da se zakoni i drugi propisi kojima je preneta nadležnost sa Republike Srpske na BiH neće primenjivati na teritoriji RS.
Radi se o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija i oblasti odbrane i bezbednosti.
Skupština je zadužila Vladu da u roku od šest meseci uputi na razmatranje zakone koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS po povratku nadležnosti.
Takođe, Skupština je zadužila Vladu da u koordinaciji sa predsednicom RS, pripremi tekst Ustava RS kojim će se vratiti sve nadležnosti Srpske, izuzimajući one koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini.

Prenos nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja

Narodna skupština Republike Srpske povukla je saglasnost od 30. oktobra 2003. godine kojom je nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike preneta na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.
Ovom odlukom na teritoriji Srpske zakoni o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, o uplatama na jedinstveni račun i raspodeli prihoda, o Upravi za indirektno oporezivanje, o postupku indirektnog oporezivanja, o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, o porezu na dodatu vrednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske.

Nadležnosti u pravosudnim institucijama

Narodna skupština Republike Srpske povukla je saglasnost iz 2004. godine o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.
Narodna skupština RS zadužila je Vladu Srpske da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske, dok se taj zakon BiH neće primenjivat od dana kada bude usvojen zakon RS.

Nadležnosti u oblasti odbrane i bezbednosti

Narodna skupština Republike Srpske povukla je odluku iz 2005. godine o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH.
Vlada RS u roku od šest meseci treba da predloži Skupštini zakone o odbrani i bezbednosti, a kada oni budu usvojeni, prestaće da se primenjuju Zakon o odbrani BiH , Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH i Zakon o Agenciji za istrage i zaštitu BiH, prenosi RTRS.
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Novi Ustav Republike Srpske: Šta piše u Deklaraciji
Milorad Dodik u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Dodik: Moguće donošenje zakona o nevaženju odluka Ustavnog suda BiH
Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.  - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
REGION
Dejton izgubljen u prevodu: Oduzimali vlast Srpskoj i pomoću – rečnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala