- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Skupština Srpske je napustila Dejton“: Komšić traži hitnu reakciju zbog povratka nadležnosti RS

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je večeras Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv poslanika koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili zaključke o vraćanju nadležnosti tog entiteta, koje su ranije prenete na BiH.
Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira i srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika, navode iz njegovog kabineta, prenosi Tanjug.
Predsedavajući Predsedništva BiH tvrdi da „usvojeni zaključci direktno podrivaju ustavni poredak države BiH i narušavaju mir i stabilnost u državi“.
„Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države. NSRS je napustila Dejtonski sporazum“, navodi se u saopštenju Komšićevog kabineta.

Oglasio se i Džaferović

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović osudio je i odbacio odluke koje su usvojene na sednici Narodne skupštine Republike Srpske i pozvao institucije BiH, pre svega Tužilaštvo BiH, da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv odgovornih.
Džaferović je rekao da je napad na državu i ustavni poredak napad na mir, prenosi portal "Kliks".
"Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, deo jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, pre svih Tužilaštvo BiH da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje", rekao je Džaferović.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji RS.
Parlament RS usvojio je i Deklaraciju o ustavnim principima.
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Skupština Republike Srpske usvojila odluku o vraćanju nadležnosti
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Novi Ustav Republike Srpske: Šta piše u Deklaraciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala