- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Moskva i Željkov kum su kazali „njet“, Milano je pismom sprečio haos, a „žrtva“ je – Crnogorac /video/

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaMajk Džejms
Majk Džejms - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Evropsku košarku još jednom je pogodio skandal – zvani Majk Džejms. Američki košarkaš je prošle godine izazvao haos u moskovskom CSKA, a sada je glavni razlog za to što je otkaz u Monaku dobio Zvezdan Mitrović, crnogorski trener sa kojim je tim iz Kneževine prethodne sezone osvojio Evrokup.
Majk Džejms je bez sumnje spektakularan košarkaš što je tokom prošle sezone pokazao u NBA ligi, na najvećoj sceni i to u ekipi Bruklin Netsa, zatrpanoj papreno plaćenim zvezdama, ali je morao da se vrati u Evropu.

Moskva je rekla – „njet“

Džejms je posle završene sezone u NBA ligi morao da se vrati u ekipu CSKA koja ga je oslobodila obaveza tokom takmičarske godine jer je ušao u niz sukoba sa glavnim trenerom Dimitrisom Itudisom.
Grk koji je prošao srpsku košarkašku školu kroz dugogodišnji rad sa velikim prijateljem i kumom Željkom Obradovićem u Panatinaikosu nije želeo da trpi razmaženost Amerikanca i jasno je podvukao crtu nakon druge suspenzije.
Iz Moskve je upućena jasna poruka, „njet“ za bahato ponašanje.
„Ovo je lična odluka, ja sam odlučio da idem u rat sa igračima i svima drugima koji su spremni da idu do kraja za ovaj tim, sa igračima koji su spremni da poštuju saigrače, koji stavljaju tim ispred sebe, koji na pravi način predstavljaju vrednosti kluba koji treniram. Moramo da imamo grupu igrača koja se poštuje, koja je spremna da poštuje igru, ne da brinu o sebi, već o svima. Tako se osvajaju trofeji. Da sam uradio nešto drugo, ne bih mogao da izađem pred igrače i da im kažem da se ništa ne dešava“, rekao je Itudis posle odluke da odstrani Džejmsa iz ekipe.
Majk Džejms i Dimitris Itudis, košarkaš i trener CSKA iz Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Amerikancu su odbrojani dani u Moskvi: Kada srpski kum kaže kraj – onda je to kraj!
Amerikanac se vratio kući i odlično je zaigrao za Bruklin, ali mu je u „malom mozgu“ ostao utisak iz Moskve koji je sa radošću preneo američkoj javnosti.
„Imali smo sukob, nisam imao raspravu sa Itudisom kao košarkaš, već kao čovek“, istakao je Džejms.

Kako je sve počelo?

Džejms je profesionalnu karijeru započeo u ekipi Zagreba 2012. godine, a u NBA ligu je stigao tek pet godina kasnije. Usledio je kratak boravak u Panatinaikosu, a očekivalo se da je konačno pronašao mirnu luku u Olimpiji iz Milana.
Ipak, to se nije desilo kada je u legendarni klub stigao još legendarniji trener Etore Mesina, pravo iz stručnog štaba „ludog Srbina“ – Grega Popoviča trenera NBA ekipe San Antonio Sparsa, preuzevši sve poslove oko organizacije.
„Mesina je dobio posao u Milanu, tokom celog leta smo bili u komunikaciji telefonom, ali mi je jednog dana poslao mejl u kom je naveo da moram da potražim novu ekipu“, istakao je Džejms.
Mediji su stigli i do tog pisma u kom je Mesina naveo da je to njegova lična odluka uz detaljno obrazloženje.
„Moja je odluka, ti nećeš biti u timu. Imam veliko poštovanje za tvoj talenat, ali sam zabrinut zbog tvog ponašanja i liste prekršaja timskih pravila. Pitao sam te da li mogu da računa da se to neće ponavljati. Nisam dobio puno verbalno obećanje. Činjenica da nijedan klub pre ovog nije kažnjavao tvoje postupke me ne zanima. Posle naših razgovora pričao sam i sa ljudima iz tvojih bivših timova. Potvrdili su moje sumnje. Ja verujem da u kontrolisanim uslovima postoje veliki rizici da ćeš kršiti pravila i postati problem za tim. Ja ne želim da preuzimam takav rizik“, naveo je Mesina.

I konačno – naleteo je na „mekano“

Džejms je posle otkaza u Milanu na isti način otišao i iz Moskve, a letos je kao najveće pojačanje stigao u Monako, šampiona Evrokupa i ekipu sa velikim ambicijama koju je maestralno vodio Zvezdan Mitrović.
Sjajni stručnjak je doživeo da bude otpušten iz Asvela, uprkos odličnim rezultatima zbog sukoba sa vlasnikom Tonijem Parkerom i njegovim predstavnicima i očekivalo se da u Monaku dobije puno poverenje.
Džejms je stigao u tim, a sa time i – problemi.
Krajem novembra ove godine Amerikanac je svojevoljno otišao u svlačionicu nakon rasprave sa Mitrovićem zbog izmene tokom duela Evrolige sa Anadolu Efesom.
„Samo sam ga izveo iz igre i smestio na klupu“, rekao je Mitrović posle duela.
Džejms je besno otišao u svlačionicu i potom se vratio u dresu za trening, sedeći na klupi sve vreme.
Gotovo istovetna situacija se dogodila 11. decembra, Mitrović je izveo Džejmsa iz igre, a on je ponovo demonstrirao na klupi.
Mitrović je ponovo morao da obrazlaže svoju odluku, više nego zainteresovanoj javnosti.
„Majk je pokušao da igra, ali sam video da nije spreman. Odlučio sam da ga sačuvam za sledeću utakmicu. On nije trenirao cele nedelje, a meč je bio fizički veoma zahtevan. Bilo bi to opasno za njega“, naveo je Mitrović.
Džejms je, kao po svom običaju, sve izneo na društvene mreže.
„Amerikanci daju sve od sebe, ostavljaju porodice i pokušavaju da zarade u drugoj kulturi. Cela poenta je košarka i kada nešto nije u redu, taman i da se živi u raju, ja ću biti uznemiren“, napisao je Džejms.

Mitrović je žrtva, šta će uraditi Obradović?

Za razliku od uprava CSKA i Olimpije iz Milana, uprava Monaka se ponela krajnje „mekano“ i neodgovorno, odlučivši da uruči otkaz Mitroviću zbog evidentnih problema koje izaziva – Džejms.
To je naišlo na žestoke reakcije ljubitelja košarke.
„Majk Džejms ne vredi toliko da bi se radile ovakve gluposti... Razlog za otpuštanje Mitrovića ne bi trebalo da bude Džejms, on igra najgore još od 2017. godine“, glasio je jedan od komentara.
Monako je našao rešenje, na upražnjenu klupu će Saša Obradović koji je taj klub napustio pretprošlog leta kako bi došao u Crvenu zvezdu, ali se tu zadržao svega nekoliko meseci i nije otišao na najbolji način.
„Dobro, moralo je nešto da se uradi, Obradović ima temperament i već vidim da ulazi u sukob sa Džejmsom. U svakom slučaju, ako ekipa ne napreduje u odbrani, nikakvih promena neće biti, Monako nema jedinstven i požrtvovan borbeni duh“, naveo je analitičar Serž Kapadoro.
I zaista, pitamo se, šta bi moglo da pođe po zlu u odnosu Obradovića i Džejmsa kad je Amerikanac već do tačke ključanja dovodio Mesinu, Itudisa i Mitrovića?
Danilo Anđušić - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
SPORT
Dobio je nadimak „novi šerif“, a za Sputnjik kaže: Sve je krenulo iz Rusije
Srpski košarkaški trener Bogdan Karaičić - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2021
Bogdan Karaičić za Sputnjik: Saša je pričao sa Nedovićem, dajmo Igoru šansu da pomogne Srbiji
Majk Džejms - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Amerikanac je prevršio svaku meru u Moskvi – srpski kum mu je uručio suspenziju! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala