- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Asanž doživeo moždani udar u zatvoru

© REUTERS / Peter NichollsOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž doživeo je slabiji moždani udar u zatvoru koji je posledica ekstremnog stresa zbog borbe protiv ekstradicije u SAD, tvrdi njegova verenica Stela Moris.
Pozivajući se na navode Stele Moris, „Mejl on sandej“ je objavio da je Asanžu dijagnostifikovan tranzitorni ishemijski napad posle saslušanja pred britanskim sudom u oktobru.
U pitanju je neka vrsta mini-moždanog udara i najava za ozbiljniji moždani napad. Pacijenti koji to dožive moraju da budu medicinski zbrinuti. Asanž je posle napada 27. oktobra bio odveden na magnetnu rezonancu i dobio je terapiju.
„Džulijanu je teško i plašim se da bi ovaj incident mogao da bude prethodnica većem napadu. To samo doprinosi našim strahovanjima da li će moći da preživi ovu dugu pravnu bitku koja i dalje traje“, rekla je Morisova.
„Neprekidni sudski slučajevi su psihički izuzetno stresni. Pogledajte životinje u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se dešava sa Džulijanom“, dodala je Stela Moris koja sa Asanžom ima dvoje dece.
Podsetimo, Visoki sud Velike Britanije je u petak presudio je da Asanž može da bude izručen Americi, na osnovu žalbe američke vlade da se osnivač „Vikiliksa“ izruči u tu zemlju.
Iako presuda nije konačna i na nju može da se žali Asanžov pravni tim, ona ga dovodi na korak bliže suđenju na tlu SAD.
Američki tužioci podigli su optužnicu protiv Asanža po 17 tačaka za špijunažu, kao i za zloupotrebu računara zbog objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.
Asanžovi advokati tvrde da je on delovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora u skladu sa prvim amandmanom, a u vezi sa objavljivanjem dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.
Asanž (50) je u zatvoru otkako je uhapšen u aprilu 2019. godine. Pre toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadoru u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje i seksualni napad.
Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima u novembru 2019. godine, jer je prošlo toliko vremena, ali Asanž je ostao u zatvoru.
Pristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
SVET
Govori istinu i završićeš u samici: Amerikanci spremili ćeliju za Asanža
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
SVET
Otac Džulijana Asanža za Sputnjik – Francuska treba da se oduži mom sinu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala