- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Govori istinu i završićeš u samici: Amerikanci spremili ćeliju za Asanža

© AP Photo / Matt DunhamPristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu
Pristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Visoki sud Velike Britanije presudio je da Džulijan Asanž može da bude izručen Americi, na osnovu žalbe američke vlade da se osnivač „Vikiliksa“ izruči u tu zemlju. Vladimir Radomirović novinar i urednik portala „Pištaljka“ kaže da Amerikanci verovatno već spremaju ćeliju za Asanža a sve zbog toga što je govorio istinu.
Vašington želi da sudi 50-godišnjem državljaninu Australije zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Avganistanu i Iraku.

Govori istinu i završićeš u samici

Vladimir Radomirović novinar i urednik portala „Pištaljka“ za Sputnjik podseća da je u pitanju postupak koji traje duže od dve godine i da ne veruje da će posle ove odluke biti neke promene u pogledu odluke britanskog suda.

„Amerikanci verovatno već spremaju ćeliju za Asanža, bez obzira na celu situaciju i na porodične okolnosti, jer Asanaž ima dvoje dece koje faktički nije ni video. I bez obzira na to što je izvestilac UN za torturu rekao da je Asanž mučen dok je bio u pritvoru. Reč je o osnivaču „Vikiliksa“, novinaru i ovo je u stvari užasna poruka svim novinarima,“ kaže naš sagovornik.

Dakle, nastavlja Radomirović, ako se zamerite najvećoj sili na ovoj zemlji možete samo da računate na to da ćete završiti u nekoj samici.
„I da vas neće zaštititi ni to što ste uradili nešto što je u interesu celog sveta jer ste objavili dokaze o zločinima u Iraku i Avganistanu, što ste objavili diplomatske depeše iz kojih su građani celog sveta pa i mi u Srbiji mogli da bide šta se političari dogovaraju,“ kaže Radomirović.
Naš sagovornik ističe da jedino što bi moglo da se desi da bi se sprečilo Ansažovo izručenje Americi jeste možda reč ministra pravde Velike Britanije koji bi trebalo da ima mogućnost da reaguje.
Sudija britanskog nižeg suda blokirao je ekstradiciju Asanža u januaru, ocenivši da bi on u američkom pravosudnom sistemu bio u opasnosti od samoubistva.

Asanža čeka 175 godina robije

Advokati američke vlade su, međutim, u oktobru tvrdili da sudija nije dao dovoljan značaj svedočenju drugih veštaka o Asanžovom mentalnom stanju. Takođe su pokušali da uvere sud da on neće biti držan u kaznenoj izolaciji u federalnom zatvoru Supermak, kao i da će dobiti odgovarajući tretman.
Međutim, Asanžovi advokati su nastavili da upozoravaju da postoji rizik od samoubistva ako on bude pritvoren u Americi, a izrazili su i zabrinutost u vezi sa "pouzdanošću“ američkih garancija.
Verovatno ni današnja presuda neće okončati epsku pravnu sagu, pošto strana koja je izgubila može podneti žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije.
Američki tužioci podigli su optužnicu protiv Asanža po 17 tačaka za špijunažu, kao i za zloupotrebu računara zbog objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Devet godina skrivanja

Asanžovi advokati tvrde da je on delovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora u skladu sa prvim amandmanom američkog Ustava, a u vezi sa objavljivanjem dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.
Asanž (50) je u zatvoru otkako je uhapšen u aprilu 2019. godine. Pre toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadoru u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje i seksualni napad.
Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima u novembru 2019. godine, jer je prošlo toliko vremena, ali Asanž je ostao u zatvoru.
Sudija koji je blokirao ekstradiciju u januaru naredio je da on mora da ostane u pritvoru tokom razmatranja žalbe SAD, navodeći da bi australijski državljanin mogao pobeći ako bude oslobođen.
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
SVET
Otac Džulijana Asanža za Sputnjik – Francuska treba da se oduži mom sinu /video/
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
SVET
Planovi CIA za likvidaciju osnivača „Vikiliksa“ deo su svetskog informativnog rata /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala