- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Ukrajinska kriza – preteča novog svetskog poretka

© Flickr / Antonio C.NATO
NATO - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Ukrajinska kriza je postala preteča novog svetskog poretka i označila početak opasne ere u međunarodnim odnosima, rekao je za magazin "Atlantik" naučni saradnik Bruklinskog instituta Tomas Rajt.
Prema rečima eksperta, ulazak Krima u sastav Rusije, intervencija u Siriji, kineska gradnja veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, turska upotreba vojne sile pokazuju da se spoljnopolitički ambijent promenio.
„SAD su mogle, a ponekad i jesu, odnosile prema geopolitičkim interesima suparničkih, pa čak i prijateljskih država kao prema sporednoj stvari. To više ne mogu da rade“, smatra Rajt.
Prema mišljenju stručnjaka, odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da nagomila trupe na granici sa Ukrajinom ima za cilj da se pokrene realna diskusija o realizaciji Minskih sporazuma i budućoj evropskoj bezbednosti. Rajt smatra da će ruska strana, ako pregovori zađu u ćorsokak, upotrebiti vojnu silu kao instrument prinude.
„Ova kriza nije vezana samo na Minski sporazum ili sporove između Rusije i Ukrajine. Radi se o tome da se pred nama stvara realna perspektiva da vidimo oštru eskalaciju vojnog sukoba između velikih sila koja će potresti međunarodni poredak do samih temelja“, zaključio je ekspert.
Džozef Bajden i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
I da je Bajden obećao — Putin mu ne bi poverovao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala