- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Crno-beli trenutak istine – bez reprize

© Sputnik / Lola ĐorđevićNavijači Partizana
Navijači Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Partizan ključeve evropskog proleća drži u svojim rukama i samo bi eventualni poraz od Anortozisa (18.45) u šestom kolu grupne faze Lige konferencija eliminisao ekipu iz Humske.
Utakmica sa Kipranima stiže posle šokantnog poraza od Flore (1:0) koji je umnogome podsetio na „šamare“ koje je Partizan u prošlosti umeo da doživi i preživi od Šamroka, Makabi Petah Tikve.
Sada je trenutak istine, trenutak da učenici temperamentnog stručnjaka Aleksandra Stanojevića pokažu od čega su satkani. Biće to idealna prilika i da navijači po hladnom decembarskom danu pokažu da li su, i koliko, lojalni crno-belim bojama.
Huk s tribina umnogome bi olakšao posao Zdjelaru, Gomešu i ostalima pred utakmicu sezone sa nezgodnim Kipranima, koji su se poput Feniksa digli iz pepela posle očajnog starta u Ligi konferencija, što potvrđuje trijumf nad Gentom u prošlom kolu.
Belgijanci su kao prvoplasirani tim već obezbedili plasman u osminu finala, dok će se Partizan i Anortozis boriti za drugo mesto i odlazak u šesnaestinu finala trećeg po jačini evropskog takmičenja.
„Svi znamo šta ova utakmica nosi, šta donosi i kakav je značaj. Toga smo svesni, bitna je za nas iz 1.000 opštepoznatih razloga. Imamo određenih kadrovskih problema, kraj se polusezone, dosta stvari se nakupilo. Pantić je neizvestan, gotovo sigurno neće igrati sutra. Potrebna nam je pomoć navijača, koji su bili uz veliku energiju uz nas. Oni su nas uveli u Evropu. Neophodna nam je njihova podrška protiv Anortozisa. To nam je želja, da svaki igrač dobije podršku", poručio je Stanojević na konferenciji za medije.
Nije Stanojević krio da je sudar sa Kipranima izuzetno bitan.
„U fudbalu je uvek poslednja utakmica najvažnija. Ova je specifična, jer te vodi u proleće u Evropi ili ne. Možemo da je okarakterišemo kao najvažniju. Anortozis je jedna nepredvidiva ekipa, mogu da iznenade. Rotiraju dosta igrača, znamo samo da štoper nema pravo igranja zbog kartona. Oni igraju rasterećeno u gostima. Sigurno da će rizikovati. Utakmica traje 90 minuta i možete dati gol tada i pobediti. Ne kalkulišemo, igraćemo našu prepoznatljivu igru. Probaćemo da igramo onako kao i do sada. Imamo i plan B, ukoliko bude potrebe da jurimo rezultat“, poručio je šef crno-bele struke.
Ipak, treba biti realan i priznati da je onaj šokantan poraz od Flore, koja je preko Partizana stigla do prvog i istorijskog trijumfa u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, podsetio sve na onaj čuveni šamar od Šamroka.
Bilo je to, ne tako davne 2011. godine, kada je Partizan posle 1:1 u Dablinu „bio viđen“ u Ligi Evrope, a onda se sapleo u Humskoj, izgubivši posle produžetka 2:1.
Svi kojima je crno-bela boja u srcu i te kako pamte i blamažu od Makabija Petah Tikve kada je takođe Partizan sve imao u svojim rukama, a onda je naprasno prokockao. Rutinski trijumf u Izraelu 2:0, a onda pet golova u mreži kod kuće i poraz rezultatom 5:2 za bruku nad brukama.
Izabranici Vladimira Vermezovića tada su se žestoko obrukali i jasno je da će Stanojević upozoriti ekipu da su takvi scenariji u modernom fudbalu potpuno mogući, i da ona pobeda u Nikoziji nad Anortozisom od 2:0 ne sme da ih opusti sada u meču odluke.
Sale Stanojević je iskusan stručnjak koji korača stopama Ljubiše Tumbakovića, najtrofejnijeg trenera u istoriji kluba iz Humske, i sigurno je da neće dopustiti svojim učenicima da na bilo koji način ugroze sebe i evropsko proleće, s obzirom na to da im i bod donosi ostvarenje zacrtanog cilja.
Kipranima samo pobeda donosi drugo mesto, dok je Gent već obezbedio plasman u osminu finala kao prvoplasirani tim Grupe B.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Kada je u pitanju startnih 11 koji bi trebalo da brane čast Partizana u meču sezone, očekuje se da će mesto među stativama protiv Anortozisa zauzeti Aleksandar Popović.
I u poslednjoj liniji su manje više stvari kristalno jasne štoperski tandem činiće Igor Vujačić i Siniša Saničanin, levi bek biće Slobodan Urošević, a desno bi trebalo očekivati Marka Živkovića, pre nego Aleksandra Miljkovića koji je bio starter protiv Novog Pazara u Humskoj (2:0).
Dva centralna vezna ispred poslednje linije biće dvojica verovatno i najiskuniji fudbalera Partizana, reč je naravno o Saši Zdjelaru i Milošu Jojiću, dok Stanojević najverovatnije od prvog minuta neće moći da računa na rovitog Aleksandra Šćekića.
© Foto : FK Partizan / Sandić FOTORikardo Gomeš
Rikardo Gomeš - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Rikardo Gomeš
Pravi haos nastaje u tom triju iza neprikosnovenog napadača Rikarda Gomeša zbog povreda Bibrasa Natha, Lazara Markovića koji je polomio ključnu kostu Talinu gde je i operisan, kao i povređenog Danila Pantića.
Tu se otvara prostor za Lazara Pavlovića koji će najverovatnije dobiti priliku među starterima. Hitronogi Holanđanin Kvinsi Menig će zauzeti mesto na poziciji levog ili desnog krilnog napadača, a tu je još i Partizanovo dete Nemanja Jović koji je bio jedan od strelaca protiv Pazara kada je uzeo odgovornost da izvede penal.
Stvari su prilično jasne, Partizan ne sme sebi da dozvoli novu blamažu, novu Floru, Šamrok ili Petah Tikvu, ukoliko želi da prezimi u Evropi i da u nastavku tamičenja možda napravi veliki iskorak dok se ključni fudbaleri oporave od povreda.
Jasno je da su u Humskoj svi na ispitu, počev od trenera Stanojevića, preko igrača, sve do navijača, pa u slučaju budu sinhronizovani Kiprani neće imati šta da traže, u suprotnom kola lako mogu da krenu nizbrdo...
Fudbaleri Zenita - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SPORT
Spektakl koji će Rusija pamtiti: „Ovo je fudbal!“ /foto, video/
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SPORT
Zvezda u „kamenolomu“ rešava jednačinu sa tri nepoznate
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SPORT
Srpsko dete je ponizilo „najveću školu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala