- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: EU je pukla po šavu, ulazimo u novo doba bez rukavica

© AP Photo / Tibor IllyesViktor Orban i Angela Merkel
Viktor Orban i Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Tkanina Evropske unije razdvojila se po šavu zbog migrantske krize i biće potrebni nadljudski napori za obnavljanje evropske saradnje u post-Merkel eri, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban.
Mađarski predsednik vlade Viktor Orban objavio je na službenoj stranici kancelarije premijera tekst o nemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel.
„Angela Merkel 8. decembra prestaje da bude nemačka kancelarka. Deo života žitelja srednje Evrope otići će s njom“, stoji u uvodu u Orbanov tekst koji nosi nadnaslov „Samizdat br. 14“.
Mađarski premijer piše kako su Merkelova i on godinama trpeli jer su bili u opoziciji, pa je prvo ona postala kancelarka, a onda se i njegova partija vratila na vlast, te su zajedno upravljali finansijskom krizom 2010. i „bili partneri u borbi da Evropsku uniju održimo na okupu“.
„Lojalni i disciplinovani Nemci te buntovni i nesmotreni Mađari zajedno su se borili za isti cilj, Evropu u kojoj će se sve nacije osećati kao kod kuće“, napisao je Orban.
Mađarski premijer navodi da je „usledila ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine, invazija migranata“.
„To je kao povreda posle koje se sportista više nikad neće kretati kao pre. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena prizna sebi da više ne može povratiti staru formu“, napisao je Orban.
Prema njegovom mišljenju, „migrantska kriza sama po sebi je bila veliki test“.
„Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Nemačke“, piše Orban.
Ta kriza otkrila je da je Mađarima i drugim stanovnicima Srednje Evrope domovina ključna, tvrdi mađarski premijer.
„Nacija je ishodište, a bez patriotizma ne može biti zdravog emotivnog života. Ispostavilo se da su se Nemci priklonili drugom razvojnom putu evropske civilizacije, da idu ka tome da budu posthrišćanska i postnacionalna država“, dodao je.
Mi Mađari razumemo da Nemci to ne smatraju problemom, kaže Orban.
„Oni to ne smatraju civilizacijskom bolesti koju treba izlečiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Evropske unije tada se razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spreči. Migracije, pol, federalizovana Unija, germanizacija Evrope. Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u post-Merkel eri“, tvrdi Orban.
Mađarski premijer pita se da li je Angela Merkel otvorila vrata nevolji.
„Ili je, baš suprotno, pokušala da zauzme čvrst stav, ali je na kraju podlegla pritisku s levice i pomerila se u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje“, napisao je.
„Gledajući na proimigracijsku, pro-rodnu, federalističku, pronemačku agendu nove nemačke krajnje leve vlade, na misteriju Merkel moguće je dati oba odgovora. Vreme će pokazati“, kaže Orban i dodaje da „jedino za čime žali, kao bivši borac, je to da nama, svojim kolegama, njeno životno delo i 16 godina na čelu nemačke vlade nisu dali odgovore“.
„Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završila se s Merkelovom. U novo doba ulazimo bez rukavica“, zaključio je Orban.
O tome šta stoji u koalicionom sporazumu „semafor koalicije“, zašto „Špigl“ ocenjuje da su prve pukotine u budućoj vladi Nemačke već postale vidljive, o kakvoj „hibridnoj agresiji“ govori liderka Zelenih i buduća šefica nemačke diplomatije Analena Berbok u kontekstu Rusije i Kine, i šta će to značiti za Zapadni Balkan u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ govorili su nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Berlina Miroslav Stojanović i novinar iz Londona Siniša Ljepojević:
Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SVET
Šta će Merkelova da radi posle 16 godina provedenih na čelu Nemačke
SVET
Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i EU da hoće da ga sruše
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
SVET
EU preti Mađarskoj dugotrajnim kaznama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala