- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta će Merkelova da radi posle 16 godina provedenih na čelu Nemačke

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Posle 16 godina provedenih na čelu Nemačke, Angela Merkel odlazi u političku penziju, a svetski mediji nagađaju čime će se posle toga baviti.
Dugogodišnja nemačka kancelarka nije mnogo govorila o svojim planovima nakon što 8. decembra preda vlast socijaldemokrati Olafu Šolcu, piše AFP, podsetivši da je svojevremeno izjavila da prvo što želi da uradi nakon povlačenja iz politike je da „malo odspava“.
Tokom četiri mandata, 67-godišnju Merkelovu su često nazivali najmoćnijom ženom na svetu, ali je ona nedavno nagovestila da joj vlast neće nedostajati.
„Vrlo ću brzo shvatiti da je to sada odgovornost nekog drugog. I mislim da će mi se ta situacija mnogo dopasti“, izjavila je letos Merkelova tokom posete Vašingtonu.
Slavna po izdržljivosti i sposobnosti da ostane sveža nakon celonoćnih sastanaka, Merkelova je jednom prilikom izjavila da može da „skladišti san kao što kamila čuva vodu“. A kada su je u Vašingtonu upitali o penziji, nemačka kancelarka je odgovorila:
© AP Photo / Markus SchreiberNemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu
Nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu
„Možda ću pokušati nešto da čitam, pa će oči početi da mi se sklapaju jer sam umorna i malo ću da odspavam“.

Za početak ništa

Merkelova, koja je izabrana za poslanika nedugo posle ujedinjenja Nemačke 1990. godine, nedavno je rekla i da nikad nije imala vremena da razmišlja o tome što bi još mogla da radi.
„Nikad nisam imala normalan radni dan, pa je prirodno što sam prestala da se pitam šta me zanima van politike“, izjavila je tokom zajedničkog intervjua sa nigerijskom književnicom Čimamandom Ngozi Adiči.
„Napunila sam 67 godina i nije mi na raspolaganju preostala neograničena količina vremena. To znači da moram pažljivo da razmislim o tome šta želim da radim u narednoj fazi života. Da li želim da pišem, planinarim, ostanem kod kuće, putujem po svetu? Za početak sam odlučila da ništa ne radim, pa ćemo da vidimo šta će se desiti“, kazala je Merkelova.
Francuska agencija napominje da prethodnici Merkelove nisu dugo ostajali u senci posle odlaska s funkcije. Helmut Šmit, kancelar do 1982. godine, postao je jedan od urednika nedeljnika „Cajt“ i popularan politički komentator. Helmut Kol je otvorio svoju konsultantsku kompaniju, a Gerhard Šreder je postao predsednik Saveta direktora „Rosnjefta“.
Nemački pisac David Safier zamislio je uzbudljiviju budućnost za bivšu kancelarku u svom romanu „Mis Merkel“, u kom ona istražuje tajanstveno ubistvo.

Uzgajanje povrća

Merkelova bi mogla da poželi da provede više vremena sa suprugom Joakimom Zauerom u Hohenvaldeu, seocetu pored grada Templina u bivšoj Istočnoj Nemačkoj gde je odrastala i gde ima vikendicu koju je koristila za odmor.
Tamo bi, piše AFP, mogla da se posveti uzgajanju povrća, posebno krompira pošto je u razgovoru za magazin „Bunte“ 2013. rekla da u tome posebno uživa.
© AP Photo / Markus SchreiberAngela Merkel će imati penziju od 15.000 evra.
Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Angela Merkel će imati penziju od 15.000 evra.
Poznato je i da voli italijansko vulkansko ostrvo Iskija kod Napulja, kao i tamošnje mesto Sant Anđelo. Bivša naučnica mogla bi i da drži govore na brojnim univerzitetima, od Seula do Tel Aviva, koja su joj uručila počasne doktorate.

Penzija 15.000 evra

Merkelova će primati penziju od 15.000 evra mesečno, prema procenama nemačkog Udruženja poreznih obveznika. Međutim, kako se napominje, ona nikada nije bila rasipnica — živela je u Berlinu u stanu na četvrtom spratu i često je sama išla u prodavnicu po namirnice.
Kancelarka je 2014. čak odvela kineskog premijera Lija Kećijanga u svoj omiljeni supermarket nakon bilateralnog susreta.
Stoga, moguće je da će nekada najmoćnija žena sveta jednostavno provoditi mirne večeri kod kuće, uz svoje omiljeno belo vino i najdraže jelo — supu od krompira, zaključuje francuska agencija, a prenosi „Indeks“.
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SVET
Baklje i hit iz DDR-a: Kako se nemačka vojska oprostila od Angele Merkel /video, foto/
Nemačka kancelarka Angela Merkel  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
SVET
Kraj jedne ere: Angela Merkel više nema ovlašćenja kacelarke Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala