- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bajden spreman da objavi bojkot ZOI, ali će se Amerikanci ipak takmičiti?

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaZimske olimpijske igre u Pekingu 2022
Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Prošlog meseca, američki predsednik Džozef Bajden objavio je da njegova administracija razmišlja o diplomatskom bojkotu Zimskih Olimpijski igara u Pekingu 2022. Najava je usledila mesecima nakon što su američki zakonodavci, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, izrazili dvostranačku podršku protestu.
Kako se približavaju Zimske olimpijske igre 2022. godine, očekuje se da će Bajdenova administracija u toku nedelje objaviti diplomatski bojkot Igara američke vlade, navodi se u nedeljnom izveštaju „CNN-a“, pozivajući se na „nekoliko izvora“.
Delimični bojkot dolazi u suprotnosti sa navodima kineske vlade o kršenju ljudskih prava i odnosi se samo na zvaničnike američke vlade koji tradicionalno prisustvuju međunarodnim igrama.
Demonstracije neće uticati na olimpijce koji se takmiče pod američkom zastavom.
Vašington nije uveo potpuni bojkot otkako je tadašnja administracija predsednika Džimija Kartera potpuno povukla Sjedinjene Američke države sa Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine.
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SPORT
ZOI: Bajden planira bojkot, a Putin put u Kinu
Izveštaj stiže nekoliko dana pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da usvoji „olimpijsko primirje“ koje su izradili Peking i Međunarodni olimpijski komitet (MOK).
Rezoluciju dobre volje su sponzorisale 173 zemlje, od kojih su mnoge istakle podršku Igrama usred pandemije virusa korona.
Zemlje učesnice pozvane su da poštuju rezoluciju od sedam dana pre ceremonije otvaranja do sedam dana posle zatvaranja Olimpijskih igara 2022. godine, kao i Zimskih paraolimpijskih igara 2022.
Iako američki zvaničnici možda neće prisustvovati ZOI, to može biti uobičajeno za mnoge američke korporacije, ali ne znači da se američki sportisti neće takmičiti.
Feng Ksi, kineski zamenik ministra spoljnih poslova je pre nekoliko dana poručio američkim poslovnim rukovodiocima da se Peking nada da će američke korporacije dati pozitivan doprinos Olimpijskim igrama 2022. godine, koje bi trebalo da počnu 4. februara i koje će trajati do 20. februara, kada je zakazana ceremonija zatvaranja.
Bojkot Olimpijade iz političkih razloga šteti interesima sportista, narušava zajedničke idelaa i težnje međunarodngo društva i nepopularan je“, rekao je Ksi učesnicima virtuelne konferencije, kojoj su prisustvovali Američka privredna komora u Kini.
Zimske paraolimpijske igre 2022. godine trebalo bi da budu održane od 4. do 13. marta.
Savet za nacionalnu bezbednost vodi privatne razgovore o moguće diplomatskom bojkotu pošto su demokratski i republikanski članovi Kongresa izrazili podršku protestu. Bajden je posebno najavio razmatranje ovog poteza prošlog meseca.
U isto vreme pojedini američki zakonodavci poput senatora Teda Kruza, poziva SAD da se na predstojećim Igrama ponašaju kao na bilo kojim drugim.
„Imamo mladiće i devojke, Amerikance koji su proveli ceo život vežbajući za ovaj trenutak. Ne želim da kažnjavam te mlade sportiste“, istakao je Kruz.
On je takođe osudio Nacionalnu košarkašku asocijaciju SAD (NBA) i američke kompanije, poput Najkija, da zatvaraju oči pred optužbama za zločine nad ljudskim pravima koje je navodno izvršila kineska vlada.
Razgovori o diplomatskom bojkotu ubrzali su se prošlog meseca nakon što je nekoliko zemalja, kao i MOK, izrazilo zabrinutost za kinesku teniserku Šuai Peng, koja je nestala iz vidokruga javnosti ubrzo nakon što je navela da ju je seksualno napao bivši kineski vicepremijer Džang Gaoli. Ti strahovi su delimično ukroćeni nakon što se teniska zvezda ponovo pojavila na teniskom turniru u Pekingu i održala kratke razgovore sa predsednikom MOK Tomasom Bahom i drugim ključnim članovima.
Rukometašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SPORT
Srbija pregazila Kamerun, sa Rusijom za prvo mesto
Srpski plivač Andrej Barna - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SPORT
Srpski plivač osvojio zlato u Americi
Potez - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SPORT
Rus poražen posle najduže partije šaha koju je svet ikada video
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala