- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta su Kinezi otkrili na tamnoj strani Meseca? /foto/

© Foto : NASA / GSFC / Arizona State UniversityLunarni južni pol
Lunarni južni pol - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Kineski rover „Jutu 2“ primetio je misteriozni objekat na horizontu dok je krstario tamnom stranom Meseca, na kojoj radi istraživanja skoro dve godine.
Naime, kineska svemirska agencija CNSA objavila je fotografije „tajanstvenog predmeta“ u obliku kocke koji je snimio rover „Jutu 2“ na drugoj strani kratera koji je istraživao. Tim naučnika je izrazio veliko interesovanje za objekat i odlučili su da skrenu sa trase kako bi ga proučili. Sada se očekuje da „Jutu 2“ provede naredna 2-3 lunarna dana (2-3 zemaljska meseca) u proučavanju i definisanju objekta, prenosi portal „Spejs“.
Iako su na društvenim mrežama odmah počela nagađanja o tome da je tajanstveni predmet možda neprirodnog porekla, činjenica je da su fotografije koje su objavljene prilično mutne i napravljene iz velike udaljenosti. Kad se rover približi, biće jasnije o čemu se radi.
Za sad je najizglednije da se radi o nekoj steni ili zaostalom komadu asteroida koji je udario u Mesečevu površinu.
Rover „Jutu 2“ i „Čang'e 4“ na solarni pogon na drugu stranu Meseca 3. januara 2019. godine, a rover se kotrljao kroz 186 kilometara širok Von Karman krater od tada. „Čang'e 4“ je četvrta kineska misija na Mesecu i druga koja je isporučila rover na Mesec. Misije„Čang'e“ 1 i 2 su bile orbitalne, a „Čang'e 3“ je sleteo na bližu stranu Meseca sa prvim „Jutu“ roverom. Kina je takođe pokrenula testnu misiju „Čang'e 5 T1“ oko Meseca i misiju povratka uzorka sa Meseca „Čang'e 5“.
Pun Mesec  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Šta se „kuva“ na Mesecu: Otkriveni detalji izgradnje rusko-kineske lunarne stanice
Kineska raketa-nosač „Long marč“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Kina sprema plan za spas planete Zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala