- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lokalni izbori potvrdili – s DPS-om niko neće u koaliciju

© REUTERS / Stevo VasiljevicMilo Đukanović na mitingu DPS-a u Podgorici.
Milo Đukanović na mitingu DPS-a u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Rezultati lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, 15 mjeseci nakon parlamentarnih izbora i više od 8 mjeseci posle lokalnih izbora u Nikšiću, ukazuju da je definitivno uspostavljen trend da DPS i u sredinama koje su bila njena uporišta, poput Mojkovca i Cetinja, gubi podršku i ima značajan pad, ali i da niko neće s njom u koaliciju.
Rezultate lokalnih izbora u te tri opštine ovako za Sputnjik komentariše Aleksandar Damjanović, nekadašnji funkcioner SNP-a i doskorašnji direktor Uprave za poreze i Carina Crne Gore.
Rezultati glasanja u Mojkovcu pokazali su da DPS nakon 16 godina ide u opoziciju u ovom gradu. Na Cetinju je ova stranka dobila najviše mandata, ali nedovoljno da sama rukovodi, dok jedino u Petnjici imala apsolutnu većinu.
Damjanović ističe da se ne radi samo o činjenici da DPS gubi vlast u Mojkovcu, ili da bez široke koalicije ne može uspostaviti vlast na Cetinju, već i o nečem što ima dugoročne konsekvence.
“DPS-u podrška od 40 odsto i više građana u nekim sredinama i status najjače pojedinačne partije ne znači ništa kada nijedan relevantan politički subjekt ne želi u koaliciju sa tom strankom”, kaže Damjanović.
On napominje da treba imati u vidu činjenicu da kroz mjesec, dva slijede izbori u Beranama i Ulcinju, gdje će se gotovo izvjesno nastaviti pad podrške DPS-u, sve do maja mjeseca kada slijedi serija izbora u nekoliko većih gradova, uključujući Podgoricu.
„U maju je poslednji rok za održavanje lokalnih izbora u 14 crnogorskih opštine, među kojima su i Podgorica, Bar, Bijelo Polje, Pljevlja...dakle veći gradovi. Nakon tih izbora doći će do ozbiljnih političkih promjena na lokalnom nivou, naravno i u gradovima gdje je DPS dugo na vlasti, poput Podgorice. To će uticati na dinamiku političkih procesa, ali i na ozbiljnu prekompoziciju političke scene u Crnoj Gori“, uvjeren je Damjanović.
REGION
Šta su pokazali lokalni izbori u Crnoj Gori
Glasanje u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
REGION
Mojkovac slavi, DPS posle 16 godina pao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala